Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PSD a difuzat un document în care se spune că Nicușor Dan a scris note pentru fosta Securitate. Mai mulți experți spun că este fals / Primarul general dezminte acuzațiile

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 iunie 2024

O filieră apropiată Partidului Social Democrat a difuzat către presă un document în care se spune că Nicușor Dan ar fi scris note informative către fosta Securitate. Trei din patru experți contactați de HotNews.ro au transmis că acesta prezintă mai multe elemente din care se poate deduce că este un fals. Primarul general a dezmințit acuzațiile. 

Cu șase zile rămase până la alegerile locale partidele politice aruncă în luptă toate armele. O filieră apropiată Partidului Social Democrat a difuzat către mai multe instituții de presă un raport de trei pagini atribuit fostei Securităţi, din care rezultă că Nicușor Dan ar scris note către organul represiv din perioada comunistă. În actul respectiv, datat în 1988 , înainte de Olimpiada de Matematică din Australia, se spune că, în cazul lui Nicuşor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicuşor Dan avea atunci 17 ani.

Mai mulți experți spun că este fals

Trei din patru experți contactați de HotNews.ro au transmis că acesta prezintă mai multe elemente din care se poate deduce că este un fals. Istoricul Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, susţine că raportul nu este autentic, ci „un fake, nici măcar bine făcut”. Un alt cercetător contactat de HotNews.ro, istoricul Dumitru Lăcătuşu de la Centrul de Consultanţă Istorică, spune că, la prima vedere, după stil şi formă documentul ar putea fi autentic, dar este greu de apreciat până când nu este văzut originalul şi dosarul din care a fost extras. Alţi doi experţi au spus că „există indicii că documentul nu este real” şi că este fals, pentru că lipseşte watermark-ul instituţiei şi ştampila de la Direcţia Arhivă, care ar trebui să conţină inclusiv data la care a fost eliberat. Un alt detaliu ar fi acela că se invocă UM0195, unitatea de contrainformaţii a Centrului de Informaţii Externe (UM 0544).

Nicușor Dan respinge acuzațiile

La rândul său, primarul general a negat acuzațiile și a subliniat că a avut cu instituțiile comuniste doar interacțiuni obligatorii pentru cetățenii care călătoreau în străinătate în acea vreme.

„Faţă de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări: am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) şi la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din 1987 (Cuba) şi 1988 (Australia); în relaţia cu autorităţile statului de atunci am avut doar acele interacţiuni obligatorii conform legislaţiei din acei ani pentru toţi românii care călătoreau în străinătate”, declarată Nicuşor Dan.

El precizează că nu a avut vreun angajament de colaborare fosta Securitate, iar CNSAS a emis două adeverinţe în acest sens, în 2012 şi 2017.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW