Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Creșterea prețurilor imobiliare în București: la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 iunie 2024 Etichete: , , ,

Consiliul Concurenței a inițiat un studiu amănunțit asupra pieței imobiliare rezidențiale și nerezidențiale din București, cu scopul de a identifica eventualele bariere care împiedică dezvoltarea industriei și aspectele care ar putea să inducă în eroare consumatorii.

În cadrul acestui studiu se analizează relațiile dintre companiile active pe piață și modul în care acestea operează în diversele etape ale dezvoltării imobiliare. Prin această cercetare, autoritatea de concurență urmărește să lumineze aspectele care ar putea afecta competiția și, implicit, interesele consumatorilor, precum legislația în vigoare, ritmul de evoluție al pieței, factorii care determină creșterea prețurilor sau eventualele scăderi în calitatea construcțiilor.

La finalizarea analizei, Consiliul Concurenței va formula propuneri și recomandări pentru soluționarea problemelor identificate. Întrucât prioritățile instituției sunt reprezentate de identificarea și eliminarea oricăror disfuncționalități întâlnite în piețe și remedierea eventualelor probleme legate de accesul sau relațiile dintre companiile active pe piață, autoritatea va acționa în conformitate cu legea pentru sancționarea oricăror încălcări constatate.

Anul trecut a adus o nouă criză economică și socială, nu doar în România, ci și pe plan internațional, ca urmare a conflictelor din Ucraina și a altor factori. La nivel european, majoritatea investițiilor în sectorul imobiliar au fost afectate, intrând din nou într-o bulă economică pe punctul de a se sparge. Principalul motiv a fost creșterea globală a prețurilor la materialele de construcții.

Pe plan local, România a implementat noi măsuri fiscale care au dus la o creștere exponențială a costurilor. Una dintre principalele măsuri a fost eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții, impunând obligativitatea plății contribuțiilor la stat. Deși această măsură nu ar fi trebuit să afecteze direct antreprenorii, costurile au crescut semnificativ, deoarece salariile au fost majorate pentru a compensa noile taxe impuse.

Pentru a înțelege mai bine de ce au crescut semnificativ prețurile imobiliarelor la nivel de București, dar și la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat, Eduard Babotă, broker de credite, a oferit mai multe detalii la solicitarea Main News.

Main News: Care sunt principalii factori care contribuie la această creștere? Există un dezechilibru între cerere și ofertă?

E.B.: Prețurile locuințelor continuă să crească la nivel național, în ciuda crizei pe care unii o așteaptă, dar care nu mai apare. Există o serie de factori ce duc la apariția majorărilor pe piața rezidențială, iar cel mai important dintre aceștia este reprezentat de evoluția salariilor în România. Creșterea salarială este cel mai important factor care explică creșterea prețurilor la case. Nivelul dobânzilor pe termen lung și demografia sunt ceilalți factori majori care influențează evoluția prețurilor

Main News: Cum se compară situația din București cu cea din alte capitale europene în ceea ce privește creșterea prețurilor imobiliarelor?

E.B.: O analiză efectuată între București și celelalte capitale europene din zonă (Praga, Varșovia, Budapesta) a arătat faptul că Bucureștiul are cele mai accesibile locuințe din regiune, analiza fiind efectuată la prețul mediu al locuințelor raportat la salariul mediu net anual pentru capitale din regiunea ECE.

Main News: Ce rol joacă accesibilitatea la credite ipotecare în această creștere a prețurilor?

E.B.: Accesibilitatea la credite ipotecare joacă un rol important în creșterea prețurilor imobiliare din România. Atunci când accesul la credite este ușor și cu rate de dobândă scăzute, mulți oameni sunt încurajați să cumpere o locuință. Acest lucru duce la o creștere a cererii pe piața imobiliară, ceea ce duce si la o creștere a prețurilor locuințelor. Începând cu a doua jumătate a anului trecut, dobânzile la creditele ipotecare au început să scadă și în continuare au aceasta tendință, lucru care a încurajat populația să achiziționeze din nou imobile noi și observând deja o creștere a cererii cu 3%.

Main News: Care sunt perspectivele pentru piața imobiliară din București în viitorul apropiat? Se așteaptă să vedem o stabilizare a prețurilor sau creșteri continue?

E.B.: Interesul cumpărătorilor se menține la un nivel bun la începutul acestui an, oferta de case și apartamente disponibile la nivelul pieței fiind însă limitată. Dacă luăm în considerare actualele condiții de pe piața de creditare și perspectivele favorabile care se întrevăd pe termen mediu la nivelul acesteia, putem spune că ne putem aștepta să vedem noi majorări ale prețurilor locuințelor în următoarea perioadă.

Main News: Există presiune din partea populației pentru a deveni proprietar, iar acest lucru influențează prețurile?

E.B.: Românii își doresc să fie proprietari și, mai presus de orice, să cumpere o locuință nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăți înregistrat în ultima perioadă la nivel pieței. Mai mult, aceștia sunt încurajați să facă o achiziție de ofertele tot mai bune de creditare venite din partea băncilor, dar și de realizarea faptului că prețurile nu vor înregistra scăderi semnificative pe viitor, din contră vor continua să urmeze, cel mai probabil, o tendință ascendentă așa cum au făcut-o și până acum. De altfel, cei care au ezitat să facă o achiziție anul trecut plătesc acum și cu aproape 20% mai mult pentru o locuință similară.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW