Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Adriean Videanu și Ioan Nicolae, achitați de ÎCCJ în dosarul „gaze ieftine”

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 29 mai 2024

Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, și omul de afaceri Ioan Niculae au fost achitați miercuri, 29 mai, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „gaze ieftine”. Decizia instanței este definitivă. 

Ioan Niculae a fost acuzat de procurorii DIICOT că, în calitate de patron al Interagro, ar fi obținut o cantitate ridicată de gaze naturale de la Romgaz, cu precădere din producția internă, la prețuri mult mai mici decât tranzacțiile obișnuite ale companiei naționale.

Acest lucru s-ar fi întâmplat între anii 2006-2008, când Ministerul Economiei era condus de Adriean Videanu și Varujan Vosganian. Cel din urmă nu a fost vizat de dosarul DIICOT, după ce colegii parlamentari au refuzat să îi ridice imunitatea în 2 rânduri, potrivit informațiilor din presă.

Astfel, arătau procurorii, grupul constituit și condus Ioan Niculae a avut ca scop obținerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producția internă, care se comercializează la prețuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată prețul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producția internă și aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producția internă și gaze naturale din import, la un preț mediu).

Deși Videanu și Niculae s-au prezentat la sediul DIICOT pentru audieri în anul 2015, dosarul a trecut de Camera Preliminară în anul 2020, iar judecătorii au exclus o serie de probe obținute cu ajutorul SRI în baza mandatelor de siguranță națională.

Cei doi fuseseră achitați și în primă instanță.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW