Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Operațiunea „Jupiter” împotriva criminalității economice: Peste 150 de percheziții, efectuate la nivel național

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 28 mai 2024

ICCJ, IGPR și DGA desfășoară, astăzi, în cadrul operațiunii „Jupiter” 34 de acțiuni concentrate pentru combaterea infracțiunilor de evaziune fiscală, infracțiunilor de mediu, contrabandei, corupției, contrafacerii, delapidării, înșelăciunii, șantajului și camătei.

Potrivit autorităților, au fost efectuate 153 de percheziții, iar autoritățile au emis 47 de mandate de aducere în diverse orașe din țară.

Detalii privind infracțiunile de evaziune fiscală

Autoritățile române au desfășurat o serie de acțiuni coordonate împotriva infracțiunilor economice și de mediu:

  1. București: Procurorii și polițiștii IGPR au efectuat 7 percheziții și au emis 24 de mandate de aducere într-un dosar de evaziune fiscală. Într-un alt caz, o percheziție și un mandat de aducere au vizat un prejudiciu de 525.000 lei.
  2. Sectorul 1, București: Procurorii și polițiștii IGPR au realizat 21 de percheziții într-un dosar de fals informatic și înșelăciune, cu un prejudiciu de peste 1.000.000 lei.
  3. Bihor: Parchetul Judecătoriei Oradea și SICE Bihor au efectuat 3 percheziții într-un dosar de înșelăciune și bancrută frauduloasă, cu un prejudiciu de 3.200.000 lei.
  4. Bacău: Procurorii și polițiștii SICE Bacău au desfășurat 6 percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 1.000.000 lei.
  5. Sibiu: Parchetul Judecătoriei Sibiu și SICE Sibiu au efectuat 2 percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 150.287 lei.

Infracțiuni de mediu:

  1. Giurgiu și Ilfov: Parchetul Judecătoriei Giurgiu și SICE Giurgiu au efectuat 7 percheziții într-un dosar penal complex privind neplata contribuției la fondul de mediu și evidențierea parțială a operațiunilor comerciale, cu un prejudiciu de 4,83 milioane lei.
  2. Sibiu: Parchetul Judecătoriei Sibiu și SAESP Sibiu au realizat o percheziție la sediul unei societăți comerciale, investigând colectarea și incendierea ilegală a deșeurilor.

Contrafacere:

  1. București: Procurorii PICCJ și polițiștii DICE au efectuat 5 percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și contrafacere.
  2. Focșani și Satu Mare: PJ Focșani și SICE Vrancea, respectiv PJ Satu Mare și SICE Satu Mare, au realizat câte 3 percheziții în dosare de contrafacere.

Acțiuni ample s-au desfășurat și împotriva înșelăciunii.

  1. Satu Mare, Galați și Prahova: PJ Satu Mare și Serviciul de Investigații Criminale au efectuat 4 percheziții pentru înșelăciune, cu un prejudiciu de 95.000 euro. Persoana vătămată a fost indusă în eroare de o persoană identificată pe internet sub numele „Măicuța Beatrice”, care promitea ajutor pentru diverse probleme de viață. Victima a plătit aproximativ 87.600 euro în perioada 06.11.2023 – 08.03.2024.
  2. Iași: PT Iași și SICE Iași au realizat 6 percheziții și au emis un mandat de aducere într-un dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de aproximativ 5.400.000 lei.
  3. Slobozia: PJ Slobozia și SICE Ialomița au efectuat 6 percheziții și 2 mandate de aducere într-un dosar de înșelăciune în domeniul asigurărilor.
  4. Întorsura Buzăului: PJ Întorsura Buzăului și SICE Covasna au desfășurat 3 percheziții și au emis 2 mandate de aducere într-un dosar de înșelăciune și utilizarea conștientă a actelor unei societăți radiate.

Obținerea ilegală de fonduri a fost, de asemenea, în atenția autorităților.

PT Bihor și SICE Bihor au efectuat 4 percheziții în județele Cluj și Bihor, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și SICE Alba au desfășurat 27 de percheziții și 3 mandate de aducere într-un dosar privind obținerea ilegală de fonduri. S-a reținut că în cursul anului 2019, două societăți comerciale, prin prezentarea de documente false, au obținut de la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii finanțare nerambursabilă prin Programul Start Up Nation 2018, cauzând un prejudiciu de 197.626, 90 lei.

Autoritățile au desfășurat acțiuni importante împotriva infracțiunilor de șantaj și corupție:

  1. Șantaj – București: PJ Sector 2 București și DGPMB – SIC 2 au efectuat 3 percheziții în municipiul București, vizând 5 persoane suspectate de șantaj. Acestea ofereau împrumuturi cu dobândă neautorizată și foloseau constrângerea pentru recuperarea sumelor și dobânzilor. În perioada martie-aprilie 2024, una dintre persoanele vizate a condus de cel puțin 114 ori fără permis.
  2. Abuz în serviciu – Turda: Procurorii PICCJ și ofițerii DGA au desfășurat două percheziții într-un dosar privind abuzul în serviciu de către funcționari publici din cadrul Ocolului Silvic din Turda.

Aceste acțiuni fac parte dintr-o operațiune amplă coordonată de PICCJ, IGPR și DGA, care vizează combaterea criminalității economice, financiare, de mediu și corupției.

 

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW