Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tensiuni în Coaliție pe tema majorării salariului minim. Nicolae Ciucă spune că liberalii nu au fost consultați

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 24 mai 2024 Etichete: , ,

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi, 23 mai, într-un interviu la Euronews, că nu știa despre majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie, anunțată în aceeași zi de premierul Marcel Ciolacu.

„Șase miliarde de lei, în momentul de față, ținând cont de cum arată astăzi bugetul și deficitul, nu există. Și nu sunt convins că vorbim doar de șase miliarde, trebuie discutat cu ministrul de Finanțe, cu Ministerul Muncii, să avem toată desfășurarea detaliată pe efectele și implicațiile acestei creșteri.

Nu știu detalii despre ce s-a întâmplat, nu pot să comentez. De regulă, toate aceste aspecte importante au fost discutate în coaliție. Probabil că, după întâlnirea cu Comisia Tripartită, vom avea o discuție și în Coaliție.

Nu este vorba de a fi eu deranjat, ci e vorba de atitudinea și respectul pe care îl avem unii față de ceilalți. Până în momentul de față, am avut o abordare cât se poate de onestă în relația cu premierul, în relația cu partenerii de Coaliție și vom continua să o avem”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, 23 mai, faptul că, în urma discuțiilor cu sindicatele și patronatele, s-a decis creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut, creștere ce va intra în vigoare de la 1 iulie. Totodată, Guvernul a decis să mențină, până la sfârșitul anului, și beneficiul de 200 de lei neimpozitabili la salariul minim.

În prezent, salariul minim brut este de 3.300 de lei brut, ceea ce înseamnă o creștere cu 400 de lei brut. Astfel, salariul minim pe economie ar trebui să crească de la circa 2.079 lei net, la aproximativ 2.307 lei net.

Executivul a promis și majorarea veniturilor pentru angajații din domeniile Educației, Sănătății și Asistenței Sociale, începând cu luna iunie.

Totodată, din luna septembrie, coaliția de guvernare trebuie să găsească bani și pentru majorarea pensiilor.

CITEȘTE ȘI: Guverul nu are bani pentru majorarea pensiilor. Adrian Negrescu, analist economic: „Nu avem niște surse sigure de finanțare”

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW