Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Live Text. Dezbateri electorale separate. Dăncilă stă de vorbă cu presa: Klaus Iohannis, un om laș și arogant/Nu îmi asum asaltul asupra justiției/ Social democrata marchează o nouă gafă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 19 noiembrie 2019 Etichete: ,

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a anunțat, marți, că va susține o conferință de presă cu doar o oră înainte de dezbaterea electorală pe care Klaus Iohannis o va avea cu jurnaliștii și politologi.

„Indiferent dacă presa te apreciază sau este ostilă, trebuie să ai o abordare echilibrată față de presă. Am tot sperat că vom avea o confruntare care să arate respectul pentru români. Klaus Iohannis vrea o dezbatere doar în fața celor pe care îi agreează sfidând românii care l-au votat dar și pe cei care nu l-au votat. Văd teama de dialog, de întrebări, de adevăruri incomode.

Am avut multe jigniri din partea lui Klaus Iohannis, multe atacuri. O confruntare ar arăta cum suntem fiecare dintre noi, cum suntem pregătiți pentru funcția prezidențială, dar mai ales ce am făcut în funcțiile pe care le-am avut. Cred că avem această responsabilitate față de cetățeni să venim cu un raport și cu propria viziune

Văd că nu vrea această confruntare, un om laș și arogant. Eu vin cu un bilanț comparativ, cu o analiză a mandatului meu de premier de un an și 9 luni.

El a avut 25 de deplasări în străinătate și 40 de primiri la București și nu am văzut nimic pentru România. S-a întors din SUA cu o șapcă și 3 poze. Nu am văzut nimic pentru Români. Eu am avut 41 de vizite în străinătate și 100 de primiri la București. Am venit cu acordul pe 5G sau acordul pe energie nucleară din SUA, fie cu contracte de investiție din UE sau state terțe.

Eu am avut 40 de vizite externe și 100 de primiri la București am căutat ca de fiecare dată să vin cu ceva pentru România.(…) Președintele nu a făcut decât să dezinformeze, s-a opus constant creșterii pensiilor și salariilor.

Klaus Iohannis nu a avut nici o deplasare dedicată pentru diaspora. Nu a făcut nimic pentru consolidarea relațiilor cu cei plecați din țară.

A spus că i-a reeducat pe PSD-iști și a jignit o mulțime de alegători. Nu sunt de acord să jignești. Președintele României trebuie să fie președintele tuturor românilor. Am văzut că de fiecare dată a ieșit public cu un discurs extremist, antieuropean, a spus că PSD trebuie să dispară, dar acum cum semnați acordul pe care l-ați semnat cu Năstase? Că ați vrut să fiți prim-ministrul din partea PSD?”

Nu vreau să-l obosesc pentru că dânsul obosește foarte repede la efort. Nu ne-ați lămurit de unde știu cei din jurul dumneavoastră că trebuie să mă pregătesc pentru o discuție cu procurorii? Asta e justiție?

Cred în continuare că este nevoie de o dezbatere.(…)Această fugă a dumneavoastră de a veni în fața propriului popor denotă lașitate”, a declarat Viorica Dăncilă.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Vă asumați asaltul asupra justiției?

Nu îmi asum aceste lucruri. Nu am făcut acest asalt. Nu am interbenit niciodată. Când ministrul justiției a încercat să intervină, am corectat acest lucru. Această întrebare trebuie să i-o puneți lui Klaus Iohannis

Credeți că Dragnea a fost un om bun sau rău pentru România?

Noi ne asumăm istoria acestui partid și ne asumăm liderii. Învățăm din greșeli. Dragnea a avut și lucruri bune si lucruri rele.

Cum îi convingeți pe tinerii care pleacă din România să voteze?

Nu vreau să plecăm de la o simplă constatare. Le-aș spune că atât timp cât am fost premierul României am luat măsuri bune pentru această țară.

Cum se face că fiul dumneavoastră a fost angajat la Curtea de Conturi?

Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Contrui. A fost angajat înainte să devin eu premier. Fiul meu a fost foarte atacat în ultima perioadă. A avut o vină și pentru că a fost adoptat. Este un copil care nu a ieșit în spațiul public. Nu vrea decât să-l las să-și urmeze cursul vieții lui. De multe ori mi-a spus că e greu că mama lui este premier pentru că este izolat.Oriunde s-a dus niciodată nu mi-a spus înainte.

Cum îl catalogați pe Dragnea?

Justiția a intervenit. Nu am ce să comentez. Cum vedeți un președinte al României care calcă în picioare Constituția și care are nu știu câte dosare? Dragnea a plătit pentru ce a făcut, dar Iohannis cum plătește? Haideți să avem o abordare corectă. Liviu Dragnea dacă a greșit a plătit. Ce se întâmplă cu Klaus Iohannis?

Ce părere aveți despre declarațiile xenofobe ale Olguței Vasilescu?

Niciodată nu am aprobat declarații xenofobe sau extremiste, așa cum nu am aprobat declarațiile extremiste ale lui Klaus Iohannis, care vrea să extermine un partid și primarii PSD. Nu m-ați auzit niciodată pe mine vorbind de „niste evrei”. Eu am avut întotdeauna o abordare europeană și politicoasă. Eu cred că Klaus Iohannis trebuie să dea prima oară aceste explicații privind această abordare, pentru că este președintele României. Eu m-am delimitat de toate aceste declarații, iar persoana care a făcut acele declarații și-a cerut scuze.

Desecretizarea raportului 10 august 

A fost desecretizat în proporție de 90%. Știam că e o anchetă în curs și nu poate fi făcut public. A venit ministrul de Interne acum și a desecretizat și cealaltă parte, dar nu poate fi făcut public. DIICOT a avut mereu acces la raport. Și pentru mine și pentru toată lumea important este ca justiția să-și facă treaba. Organele de anchetă au avut mereu acces la raport. Important acum este ca justiția să accelereze ancheta.

Cum se calculează aria cercului?

R² (raza la pătrat, n.red.)-jurnalistul o crectează- πR².

 

 

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW