Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Zelenski cere ca țările vecine membre NATO să intercepteze rachetele rusești care se apropie deasupra teritoriului Ucrainei

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 mai 2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut partenerilor occidentali să intercepteze rachetele ruseşti care se apropie deasupra teritoriului Ucrainei, a declarat acesta într-un interviu pentru Reuters marți, 21 mai. Liderul de la Kiev, deşi spune că înţelege teama de escaladare cu Rusia, se plânge că aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina.

„Este o chestiune de voinţă. Dar toată lumea spune un cuvânt care sună la fel în toate limbile: tuturor le este frică de escaladare. Toată lumea s-a obişnuit cu faptul că ucrainenii mor – pentru oameni asta nu înseamnă escaladare”, a declarat președintele ucrainean.

El propune ca forţele armate ale ţărilor NATO vecine să intercepteze rachetele ruseşti care se apropie deasupra teritoriului ucrainean pentru a ajuta Kievul să se protejeze.

Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaţionali pentru a putea folosi armele acestora ca să lovească echipamentele militare ruseşti la graniţă şi mai departe, în interiorul teritoriului rusesc. „Până în prezent, nu există nimic pozitiv”, a recunoscut el.

Ce șanse sunt ca România să trimită un sistem Patriot în Ucraina

România ar putea acorda pentru Ucraina sisteme de rachete Patriot, o armă aproape vitală pentru ca țara vecină să reziste ofensivei armatei ruse. După ce inițial s-a arătat mai degrabă rezervat în privința unui asemenea scenariu, premierul Marcel Ciolacu a declarat ulterior că subiectul va fi discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Patriot, este un sistem de apărare antirachetă sol-aer și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Iulian Fota, fost negociator în relația cu Ucraina, despre acordarea de sisteme Patriot: „Ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem? Un război direct împotriva noastră”

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW