Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SUA acuză Rusia că a folosit agenți de sufocare pe front în Ucraina, încălcând convenția armelor chimice

By Preda Maria , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 mai 2024 Etichete: , , ,

SUA au acuzat oficial Rusia că a încălcat Convenţia internaţională privind utilizarea armelor chimice împotriva Ucrainei și a folosit agentul de sufocare cloropicrină în războiul din Ucraina. 

Într-o declarație de miercuri, Departamentul de Stat al SUA a „stabilit că Rusia a folosit arma chimică cloropicrină împotriva forțelor ucrainene, încălcând Convenția privind armele chimice (CWC)”.

Cloropicrina este un agent de sufocare, care se utilizează în situațiile de revoltă, pentru a controla mulțimile.

„Utilizarea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor rusești de a alunga forțele ucrainene de pe poziții fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat oficial.

Ce este cloropicrina

Cloropicrina este un agent de sufocare, care se utilizează în situațiile de revoltă, pentru a controla mulțimile. Este inclusă pe lista agenților sufocanți interziși de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), creată pentru a pune în aplicare și supraveghea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (CWC) din 1993.

Într-o declarație postată pe rețelele de socializare în martie, forțele armate ucrainene au declarat că au înregistrat peste o mie de incidente în care Rusia a folosit „muniții cu gaze lacrimogene echipate cu substanțe chimice toxice care sunt interzise pentru război”, 250 de cazuri fiind înregistrate numai în luna februarie.

Rusia a negat anterior că a folosit arme chimice.

„Nu există arme chimice în stocurile armatei ruse, așa cum au confirmat investigațiile internaționale”, a scris Ambasada Rusiei în Olanda pe pagina sa X (fostul Twitter), potrivit unui raport al agenției de știri de stat TASS din ianuarie.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru utilizarea armelor chimice și biologice în Ucraina. Departamentul de Stat a anunțat sancțiuni împotriva a trei entități de stat rusești, inclusiv o unitate militară care a folosit cloropicrină împotriva trupelor ucrainene. Patru companii rusești care sprijină aceste entități au fost, de asemenea, sancționate.

Aceste sancțiuni includ înghețarea activelor americane ale entităților vizate și interzicerea tranzacțiilor cu acestea. De asemenea, Trezoreria americană a impus sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane care furnizează articole pentru programele de arme chimice și biologice ale Rusiei. Aceste măsuri sunt parte a unui nou set de sancțiuni anunțate de SUA în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW