Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Se strânge lanțul pentru TikTok și în Europa: Comisia Europeană ar putea cere suspendarea TikTok Lite în UE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 aprilie 2024 Etichete:

Comisia Europeană (CE) a deschis o a doua procedură oficială împotriva TikTok, a anunțat Executivul european luni, 22 aprilie, pentru a evalua dacă compania ar fi putut încălca DSA la lansarea TikTok Lite în Franța și Spania. CE ar putea cere suspendarea programului de recompense TikTok Lite în UE, în așteptarea evaluării siguranței acestuia. 

Comisia este îngrijorată de „Programul de sarcini și recompense” al TikTok Lite, care permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce efectuează anumite „sarcini” pe TikTok – cum ar fi vizionarea videoclipurilor, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok etc. – a fost lansat fără o evaluare prealabilă a riscurilor pe care le presupune, în special cele legate de efectul de dependență al platformelor, și fără a lua măsuri eficiente de atenuare a riscurilor.

„Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, având în vedere absența suspectată a mecanismelor eficiente de verificare a vârstei pe TikTok”, se arată în comunicatul de presă al Executivului comunitar. 

Comisia a solicitat TikTok să furnizeze până la 18 Aprilie raportul de evaluare a riscurilor pentru TikTok Lite, precum și informații despre măsurile pe care platforma le-a pus în aplicare pentru a atenua potențialele riscuri sistemice ale acestor noi funcționalități. TikTok nu a furnizat un astfel de document în termenul limită.

TikTok are acum termen până la 23 aprilie pentru a transmite Comisiei raportul de evaluare a riscurilor și până la 3 mai pentru a furniza celelalte informații solicitate.

În cazul în care TikTok nu răspunde solicitării de informații a Comisiei prin decizie în termenele indicate, Comisia poate impune amenzi de până la 1% din venitul total anual al furnizorului sau din cifra de afaceri la nivel mondial și penalități periodice de până la 5% din venitul mediu zilnic al furnizorului sau din cifra de afaceri anuală la nivel mondial.

„În sfârșit, având în vedere incapacitatea TikTok de a prezenta evaluarea riscurilor care ar fi trebuit efectuată înainte de lansarea TikTok Lite, Comisia suspectează o încălcare prima facie a DSA și consideră că există riscuri de daune grave pentru sănătatea mintală a utilizatorilor. Prin urmare, Comisia a comunicat TikTok și intenția sa de a impune măsuri provizorii constând în suspendarea programului de recompense TikTok Lite în UE, în așteptarea evaluării siguranței acestuia”, se mai arată în comunicatul citat. 

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW