Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP privind alegerile prezidențiale: Geoană pe primul loc. Simion nu ar prinde turul doi

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 10 aprilie 2024

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se situează pe primul loc în intenția de vot pentru alegerile prezidențiale, chiar dacă va alege să candideze ca independent, urmat de premierul Marcel Ciolacu și liderul AUR, George Simion, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, citat de Digi24. 

Chiar dacă, din câte se pare, nu va fi susținut de PSD și PNL, Mircea Geoană este bine plasat pentru a câștiga președinția României. Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 14 februarie – 5 martie, secretarul general adjunct al NATO s-ar clasa pe primul loc în primul tur, dacă PSD și PNL nu ar avea candidat comun, cu 26% dintre voturi. Liderul AUR, George Simion, nu ar intra în turul al doilea, fiind cotat cu doar 13%. Sociologii o iau în calcul și pe Laura Codruța Kovesi drept posibil candidat, pe care o cotează la 9%, însă procurorul șef european a anunțat că nu vizează această funcție.

Sondajul prezintă și patru scenarii pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Mircea Geoană ar câștiga contra lui Marcel Ciolacu, Laurei Codruța Kovesi și, extrem de clar, în fața lui George Simion. În schimb, liderul PSD ar ieși victorios într-o confruntare cu Nicolae Ciucă.

În privința alegerilor parlamentare, PSD conduce în intenția de vot, urmat de PNL și AUR.

Sondajul a fost realizat pe un eșation de 2.000 de respondenți, metoda folosită fiind interviul față în față. Marja de eroare este de +-2,2%.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW