Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Pista Aeroportului din Oradea, extinsă cu 420 metri. Avioanele vor putea ateriza și în condiții de vizibilitate redusă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 aprilie 2024

Reprezentanții Aeroportului din Oradea au început vineri procedurile de recepție a lucrărilor de extindere a pistei de aterizare/decolare.

Proiectul a inclus extinderea pistei de decolare și aterizare cu 420 metri înspre Nojorid, de la 2.100 m la 2.520 m, extinderea platformei de îmbarcare și debarcare, implementarea unui sistem de împrejmuire perimetral aferent pistei extinse, și a unui drum de securitate, achiziționarea echipamentelor necesare pentru întreținere și mentenanță, precum și echiparea direcției 01 cu sistemul instrumental de apropiere de precizie CAT II.

În această săptămână, aeronava Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) a efectuat 15 ore de zbor pentru a calibra balizajul luminos și sistemul de asistență la aterizare pe direcția 01, în vederea asigurării unei ghidări precise a aeronavelor în timpul aterizării.

Prin instalarea echipamentului instrumental de apropiere de precizie (ILS) CAT II, se va facilita aterizarea aeronavelor pe direcția 01 dinspre sud, chiar și în condiții de vizibilitate redusă de până la 300 de metri.

În plus, numărul de survolări ale municipiului Oradea în procedura de apropiere va scădea semnificativ, traficul aerian putând fi astfel direcționat dinspre sud.

„Prin implementarea acestor investiții strategice, Aeroportul Oradea și-a consolidat infrastructura pentru a face față unui trafic aerian în creștere. În paralel, s-a adaptat și s-a conformat celor mai recente cerințe și standarde din sectorul aviației, asigurând astfel că activitățile aeroportuare se desfășoară într-un mediu sigur și conform normelor internaționale”, au transmis reprezentanții Aeroportului.

Pe 16 ianuarie 2009, un avion Gulfstream G200, operat de Țiriac Air, a fost avariat după ce a depășit pista, care în acel moment avea o lungime de 1.800 metri. În octombrie 2015 au fost finalizate lucrările de modernizare a pistei, acesta fiind extinsă cu 300 metri.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW