Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Palestina reia demersul pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Palestinienii au relansat oficial procesul pentru ca Palestina să devină membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite, conform unei scrisori transmise de ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, secretarului general Antonio Guterres, și ulterior Consiliului de Securitate, informează AFP.

În scrisoare, Mansour anunță că, la solicitarea liderilor palestinieni, reia cererea înaintată în 2011 și cere Consiliului de Securitate al ONU să examineze această chestiune în aprilie 2024.

Ambasadorul palestinian a subliniat în mod repetat în ultimele luni că una dintre prioritățile Palestinei, în contextul escaladării violențelor între Israel și Hamas, este să obțină statutul de membru cu drepturi depline al ONU.

Această aspirație a fost confirmată printr-o altă scrisoare trimisă marți Consiliului de Securitate al ONU de către reprezentanți ai țărilor arabe membre ale ONU și Organizației Cooperării Islamice.

”Dorim să vă aducem la cunoştinţă că, în prezent, 140 de state membre recunosc statul Palestina”, subliniază ele în această scrisoare, pe care AFP scrie că a văzut-o, şi care consideră că cererea din 2011 se află în suspans.

În septembrie 2011, președintele Autorității Palestiniene (AP), Mahmoud Abbas, a inițiat un proces prin care a solicitat „aderarea statului Palestina la ONU”.

Această inițiativă nu a fost finalizată, iar palestinienii au obținut ulterior, prin adoptarea unei rezoluții de către Adunarea Generală a ONU în 2012, statutul de observator.

Conform Cartei ONU, admiterea unui stat are loc prin adoptarea unei hotărâri de către Adunarea Generală – cu o majoritate de două treimi, însă numai la recomandarea Consiliului de Securitate al ONU.

Există îndoieli cu privire la capacitatea Palestinei de a urma această cale către Adunarea Generală, având în vedere riscul unui veto din partea Statelor Unite în Consiliul de Securitate.

foto: X / Clash Report

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW