Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful Serviciului de Securitate ucrainean, dezvăluiri neașteptate despre asasinările ordonate de Kiev

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 27 martie 2024 Etichete: , , , ,

Într-o apariție neașteptată la postul național de televiziune din Ucraina, generalul Vasili Maliuk, șeful Serviciului de Securitate (SBU), a vorbit despre eforturile Kievului de a elimina cetățenii ucraineni care cooperează cu Rusia sau persoane apropiate de Putin. Maliuk a declarat că agenții de informații ucraineni au avut în vedere „un număr considerabil” de persoane responsabile de crime de război și atacuri împotriva cetățenilor ucraineni, conform rapoartelor SkyNews și Kyiv Post.

Maliuk a afirmat că Ucraina nu își poate asuma responsabilitatea pentru crime, spunând la postul național de televiziune ICTV: „Oficial, nu putem admite acest lucru. Dar, în același timp, putem oferi câteva detalii”.

Șeful SBU a declarat că această campanie de asasinare, coordonată de rețele de agenți secreți și agenți clandestini, a acordat prioritate cetățenilor ucraineni care cooperează cu autoritățile de ocupație rusă pentru a aresta și tortura alți ucraineni. În cadrul interviului, Maliuk a furnizat detalii despre mai multe crime autorizate de oficialii ucraineni și despre presupusele procese interne ale guvernului ucrainean care le-au autorizat.

Conform șefului SBU, una dintre cele mai semnificative tentative de asasinat a vizat filosoful politic rus și apropiatul aliat al lui Vladimir Putin, Aleksandr Dugin. Această încercare a eșuat atunci când propagandistul de la Kremlin a schimbat mașina cu fiica sa pe 20 august 2022, iar fiica sa a fost ucisă într-un atac cu mașină-capcană. Printre personalitățile ucise, poate cea mai cunoscută a fost Vladlen Tatarski, născut în Ucraina, care a fost un propagandist al Kremlinului și o figură importantă în mass-media. Conform șefului SBU, el a fost eliminat din cauza implicării sale militare împotriva Ucrainei și pentru apelurile sale pentru eliminarea ucrainenilor.

Conform declarațiilor șefului SBU, una dintre cele mai notabile încercări de asasinat a vizat filosoful politic rus și apropiatul al lui Vladimir Putin, Aleksandr Dugin. Această încercare a eșuat atunci când propagandistul de la Kremlin a schimbat mașina cu fiica sa pe 20 august 2022, rezultând în moartea fiicei sale într-un atentat cu mașină-capcană.

Printre personalitățile ucise, poate cea mai cunoscută a fost Vladlen Tatarski, originar din Ucraina, care a fost un propagandist al Kremlinului și o figură importantă în mass-media. Conform șefului SBU, acesta a fost eliminat pentru implicarea sa militară în conflictul cu Ucraina și pentru apelurile sale pentru eliminarea ucrainenilor. Propagandistul a fost ucis atunci când i s-a înmânat o statuetă plină cu explozivi într-o cafenea din Sankt Petersburg în aprilie anul trecut. Șeful spionilor ucraineni a dezvăluit că agenții au înșelat un intermediar, o tânără, pentru a-i preda statuia lui Tatarski.

Maliuk afirmă că SBU nu își asumă responsabilitatea pentru asasinat, dar consideră că Tatarski „a primit ce merita din cauza abuzurilor sale repetate asupra prizonierilor de război ucraineni.” Fostul deputat al parlamentului ucrainean, Illia Kiva, un critic vocal al independenței Ucrainei și fugit de autoritățile de la Kiev după invazia rusă din Ucraina, a fost împușcat mortal de un asasin într-un sat la vest de Moscova pe 6 decembrie 2023.

Kiva fusese condamnat pentru trădare și a continuat să desfășoare activități anti-ucrainene în colaborare cu agenția națională de spionaj a Rusiei, FSB, și a fost executat prin împușcare de către un asasin „priceput”, a afirmat Maliuk. Cetățeanul ucrainean Zakhar Prelepin, un oficial de rang înalt într-un guvern „separatist” susținut de Kremlin din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a fost „ținta” deoarece a ocupat poziții de conducere în forțele de ordine ucrainene înainte de a schimba tabăra. A pledat public pentru uciderea ucrainenilor și a depus eforturi sistematice pentru a comite crimele, conform declarațiilor șefului SBU.

Prelepin a supraviețuit unei explozii cu bombă în septembrie 2022, care a ucis alți ofițeri de poliție adunați într-o casă de țară din regiunea Lugansk, însă rănile grave suferite la nivelul abdomenului i-au afectat organele genitale și l-au lăsat pe acest „criminal de război dovedit” invalid, conform afirmațiilor lui Maliuk.

La momentul respectiv, unele publicații au raportat că Prelepin a decedat în atac. În explozia care a distrus biroul procurorului general al autorității de ocupație „LPR” din Lugansk, Serghei Gorenko, a fost folosită o încărcătură explozivă standard NATO C-4 de 800 de grame.

De asemenea, Igor Kornet, un ofițer superior de poliție din regiunea ocupată Lugansk, a suferit răni grave în urma unei explozii cu bombă care a avut loc într-o frizerie din Lugansk pe 15 mai 2023. Kornet obișnuia să meargă la frizerie o dată pe săptămână, iar agenții secreți au reușit să identifice cu precizie traseul acestuia anterior incidentului, conform declarațiilor lui Maliuk.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW