Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PSD și PNL pregătesc un puci în Consiliul General. Coaliția vrea să treacă bugetul Capitalei peste capul lui Nicușor Dan – SURSE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 martie 2024

Conducerile PSD și PNL București, împreună cu consilierii generali ai celor două partide, se întâlnesc marți, la ora 11:00, pentru a cere convocarea unei ședințe de Consiliu General dedicată bugetului Capitalei, potrivit unor surse Mainnews.ro.

Responsabilii din cele două partide au de gând să convină asupra unui set de amendamente pe care să le aducă propunerii de buget inițiate de primarul general, Nicușor Dan, pe care ulterior să îl treacă în această formă.

Consiliul General a respins luni, 11 martie, pentru a treia oară, bugetul municipiului București pentru anul 2024. Potrivit propunerii primarului general, respinsă însă de consilieri, totalul fondurilor preconizate pentru anul acesta, inclusiv subordonate, se ridică la 10,6 miliarde lei, din care 7,8 miliarde lei reprezintă bugetul local. Subvenția pentru termie se ridică la 1,1 miliarde de lei, la fel și cea pentru transportul. Cheltuielile de investiții ale primăriei, fără subordonate, sunt de circa 1,5 miliarde lei.

Mai multe investiții riscă să fie blocate

Consilierii liberali l-au acuzat pe Nicușor Dan că nu a alocat fonduri suficiente pentru subvențiile la termie și transportul public, în cuantum de aproximativ 1 miliard de lei. Aceștia au și depus un amendament în acest sens, fără însă a menționa de unde ar trebui să fie tăiați acești bani.

Primarul recunoaște că bugetul nu cuprinde alocări suficiente pentru plata subvențiilor, însă susține că veniturile sunt subevaluate din cauza unei estimări greșite a Ministerului Finanțelor dar și pentru că anumite deconturi din fonduri europene sunt cuprinse drept cheltuieli bugetare.

„V-aș ruga să discutăm dacă există un consens pentru ca bugetul să treacă. Joi s-a pronunțat Ministerul Finanțelor și ne-a validat împrumutul. Asta înseamnă că putem să eliberăm 265 milioane de lei, datorie publică ce figurează la bugetul local. Astfel putem să ducem 265 milioane de lei la capitolul cheltuieli, cum ar fi subvenția pentru termie. M-am întâlnit cu grupul PNL care mi-a spus că cele două subvenții să aibă împreună 3 miliarde de lei. M-am întâlnit cu instituții mai mari, cum sunt Administrația Străzilor, Administrația Spitalelor, ALPAB, care mi-au spus că o diminuare a bugetelor le-ar afecta activitatea. M-am întâlnit cu grupul USR, care mi-a spus că nu ar fi de acord cu astfel de reduceri. Deși am invitat formal și informal grupul PSD, discuția nu a avut loc”, a declarat Nicușor Dan, la ședința precedentă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW