Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SBU anunță că va îi va prelungi lui George Simion interdicția de intrare în Ucraina

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 martie 2024

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că interdicția președintelui AUR, George Simion, de a intra pe teritoriul Ucrainei va fi menținută și prelungită „în interesul securității naționale”, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Podul.ro.

„Dorim să vă informăm că decizia de interzicere a intrării în țara noastră a cetățeanului român pe care l-ați menționat (George Simion – n. red.) este încă în vigoare în interesul securității naționale a Ucrainei”, arată SBU.

George Simion a fost declarat indezirabil în Ucraina, în anul 2023, după ce a promovat mai multe narațiuni false specifice războiului informațional al Federației Ruse.

Acuzat de legături cu serviciile rusești

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. La începutul acestui an, interdicția i-a fost prelungită cu încă 5 ani.

Cu toate că autoritățile de la Chișinău au refuzat să ofere public informații despre motivele sancțiunii impuse lui Simion, fostul ministru moldovean al apărării, Anatol Șalaru, a susținut că liderul AUR ar fi avut o întâlnire cu rezidentul FSB la Chișinău, iar totul a fost documentat de către SIS.

„(n.r. – George Simion) era perceput ca un unionist din România, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce (…) Atunci eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova – n. red.), și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze.

Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat (…) că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt (…) Mi-a zis că, la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești (…) Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat, a declarat Anatol Șalaru, într-un interviu pentru În Linie Dreaptă.

Informația a fost confirmată și de Vlad Filat. Într-un interviu acordat publicației Defense Romania, fostul premier al Republicii Moldova a susținut că directorul SIS de acea vreme, Mihai Bălan, a prezentat coaliției de guvernare informații potrivit căror Simion ar fi avut contacte cu emisari ai serviciilor rusești.

„Când a fost implementată acea interdicție de intrare în Republica Moldova, am avut discuții în cadrul coaliției de guvernare, în 2015, având în vedere că acea interdicție viza un cetățean român. A fost convocat șeful SIS, care a prezentat anumite informații, precum că ar fi fost anumite contacte cu serviciile speciale rusești”, a declarat Vlad Filat.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW