Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ungaria a aprobat aderarea Suediei la NATO. În curând, țara va deveni al 32-lea membru al Alianței

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 martie 2024 Etichete: , , ,

Potrivit Reuters, marți, președinția de la Budapesta a anunțat că noul președinte al Ungariei, Tamas Sulyok, a promulgat legea de ratificare a aderării Suediei la NATO. Pe 26 februarie, Parlamentul ungar a aprobat integrarea Suediei în alianță, eliminând astfel ultimul obstacol în calea acestei mișcări, Suedia păstrându-și neutralitatea în timpul ambelor războaie mondiale și a războiului rece.

Guvernul de la Stockholm a renunțat la politica de nealiniere după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Deputații ungari au întârziat ratificarea timp de câteva luni, dar au dat undă verde extinderii NATO după ce premierul suedez, Ulf Kristofferson, a vizitat Budapesta, în timpul căreia s-a semnat un acord bilateral pentru achiziționarea de avioane de către Ungaria.

Viktor Orban a fost supus presiunilor din partea aliaților din NATO pentru a înceta practic blocarea neoficială a aderării Suediei. Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a salutat anunțul președinției ungare. Reuters estimează că formalitățile rămase, precum depunerea documentelor de aderare a Suediei la alianță la Washington, se vor finaliza rapid.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW