Controverse în educație. Mai puține ore petrecute la școală: Ce spun elevii versus ce spun profesorii
Parlamentul României a votat, luna trecută, un proiect de lege care prevede micșorarea numărului de ore petrecute de elevi la școală. Conform noului ministru al Educației, Monica Anisie, asta înseamnă că modul de predare al disciplinelor trebuie regândit.
“Există o lege deja în Parlament prin care se diminuează numărul de ore. În funcție de fiecare ciclu, se ajunge până la 25 de ore pe săptămână”, spune ministrul Educației.
Monica Anisie a anunțat că proiectul de lege adoptat în Parlament va conduce la realizarea unui nou plan-cadru.
“E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a declarat Monica Anisie, pentru Europa FM.
Monica Anisie a discutat, miercuri, la Institutul de Științe ale Educației, despre noile planuri cadru prin care ministerul urmează să stabilească care sunt disciplinele pe care le fac elevii , și câte ore pe săptămână vor dedica pentru studiul acestora.
“De ce avem atâtea materii? Cred că răspunsul ar trebui să îl gândim împreună și cu Institutul de Științe ale Educației (IȘE), și cu partenerii noștri, sindicatele, partenerii de dialog, pentru că acum 3 ani de zile a mai fost experimentat momentul în care s-au regândit planurile cadru pentru gimnaziu”, a afirmat ministrul Anisie.
Concret, Monica Anisie propune ca numărul de discipline să fie redus, nu cel al orelor.
„Trebuie să ne gândim foarte bine de ce anume are nevoie copilul pentru a-și construi anumite competențe”, a spus Anisie, conform edupedu.ro
Mai puține ore pentru elevi
Conform legii, de anul viitor elevii vor petrece la școală, în medie:
- 20 de ore pe săptămână (4 ore/zi): învăţământ primar
- 25 de ore pe săptămână (5 ore/zi): învăţământ gimnazial
- 30 de ore pe săptămână (6 ore/zi): învăţământ liceal
Câte ore petrec elevii la școală, aici.
Ce spun elevii
Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup consideră că reducerea numărului de ore este în beneficiul elevilor, precizând însă că este nevoie și de o modificare curriculară.
„E în beneficiul elevilor că s-au redus aceste ore, dar pentru a garanta că planurile-cadru își ating obiectivele, într-un mod în care elevii să-și dobândească acele competențe stabilite atât la nivel european, cât și prin profilul absolventului, este important ca Ministerul Educației să își pună în funcțiune grupurile de lucru, pentru ca totul să fie ca la carte. Este o măsură bună, dar care trebuie completată(…)Degeaba tăiem orele, dacă nu avem asigurată transdisciplinaritatea și dacă nu ne asigurăm că orele care au rămas sunt realizate într-un mod profesionist, iar acest lucru se corelează cu formarea cadrelor didactice”, a spus Antonia, pentru edupedu.ro.
Ce spun profesorii
După adoptarea proiectului de lege, dinidcatele din educație au amenințat cu proteste. FSLI atrage atenția asupra faptului că 25 000 de cadre didactice ar putea fi concediate odată cu această măsură.
„Modificarea numărului de ore din planurile cadru va afecta aproximativ 25.000 de cadre didactice, dar și pe elevi
Modificarea de către Senatul României a art. 66 din Legea Educației Naționale, în sensul reducerii numărului de ore din planurile cadru pentru învățământul preuniveritar este o măsură care, aparent, va aduce beneficii elevilor, cu prețul concedierii a aproximativ 25.000 de cadre didactice. Această măsură poate fi utilă sistemului de învățământ numai dacă va fi însoțită de alte măsuri absolut obligatorii”, transmit sindicatele din Educație.
Mai mult, sindicaliștii atenționează că ar putea porni un conflict de amploare în învățământul preuniversitar și susțin că trebuie adoptate o serie de măsuri pentru aplicarea acestui proiect.
„(..)avertizăm că există riscul major de declașare a unui conflict de amploare în învățământul preuniversitar. Aplicarea acestei legi nu poate să aibă loc fără o serie de măsuri suplimentare absolut necesare. Deși scăderea numărului de ore din planurile cadru a fost prezentată ca o măsură benefică, pentru că elevii vor sta mai puțin la școală, în realitate ei vor fi afectați de acest lucru, la fel cum vor fi afectate multe cadre didactice. Mai mulți specialiști din zona de educație consideră că este în avantajul elevilor să stea cât mai mult la școală, dar lucrurile trebuie astfel gândite, încât această perioadă petrecută în spațiul școlar să nu fie o corvoadă pentru elevi, ci sa fie utilă și nestresantă(…)Punerea în practică a acestei legi, fără să se ia măsurile propuse, va fi evenimentul cu cel mai mare impact social negativ din istoria post-decembristă a României. Noi susținem că aceste posturi didactice nu se vor pierde dacă vom avea mai multe clase, cu mai puțini elevi și un program “Școală după școală” implementat la nivel național.”, transmite FSLI.
Printre măsurile propuse de sindicaliștii din învățământ se numără:
- „modificarea programele școlare; altfel vom asista la un proces de epuizare a elevilor, prin comprimarea actualei materii școlare și așa sufocantă, într-un număr mai mic de ore la clasă;
- reducerea numărului de elevi la clasă, pentru îmbunătățirea calității actului educațional,
- precum și implementarea programului “Școală după școală” de care să beneficieze toți elevii, pentru a fi sprijiniți la realizarea temelor și, totodată, supravegheați, în condițiile în care cunoaștem faptul că tot mai multe familii nu mai au timpul necesar pentru aceste activități oferite copiilor. Acest program trebuie să aibă menirea de a pune în centrul atenției nevoile reale ale elevilor. Aceste măsuri sunt absolut necesare și pentru a putea asigura posturi pentru cele aproximativ 25.000 de cadre didactice afectate de această reducere a numărului de ore;
- introducerea programului gratuit “O masa caldă” care va asigura elevilor confortul de care au nevoie pentru a face față provocărilor din timpul zilei”.
sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/controverse-in-educatie-mai-putine-ore-petrecute-la-scoala-ce-spun-elevii-versus-ce-spun-profesorii/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 86201 more Info on that Topic: mainnews.ro/controverse-in-educatie-mai-putine-ore-petrecute-la-scoala-ce-spun-elevii-versus-ce-spun-profesorii/ […]