Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Donald Trump, exclus de pe buletinele de vot la alegerile primare de către o judecătoare din Illinois

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 februarie 2024 Etichete: , ,

O judecătoare din Illinois a hotărât miercuri că Donald Trump nu este eligibil din cauza comportamentului său în timpul asaltului asupra Capitoliului, dispunând eliminarea buletinelor de vot care îl includ pe numele său în alegerile primare republicane din statul respectiv, conform AFP.

Această decizie, similară cu cele din Maine și Colorado, intervine într-un moment în care Curtea Supremă, având o majoritate conservatoare, se pregătește să stabilească dacă acțiunile lui Donald Trump din timpul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 îl fac neeligibil.

Şansele ca Curtea Supremă să se pronunţe împotriva fostului preşedinte sunt reduse, judecătorii dorind să evite cu orice preţ să precipite suspiciunile de ingerinţă electorală.

Cu toate acestea, judecătoarea democrată Tracie Porter, din Illinois, a declarat miercuri că fostul preşedinte trebuie să fie eliminat de pe buletinul de vot în cadrul alegerilor primare republicane din Illinois, care vor avea loc la 19 martie, „sau să fie suprimate voturile exprimate în favoarea sa”.

„Astăzi, o judecătoare democrată (…) din Illinois a respins sumar comisia electorală a statului şi a contrazis decizii anterioare ale altor zeci de instanţe federale şi ale altor state”, a criticat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Donald Trump, Steven Cheung, precizând că a făcut apel la această decizie.

Acesta se bazează pe cel de-al 14-lea Amendament la Constituție, care excluzând de la cele mai înalte funcții publice pe cei care s-au angajat în acte de „rebeliune” după ce au depus jurământul de a apăra Constituția. Adoptat în 1868, acest amendament a fost inițial orientat împotriva susținătorilor Confederației Sudiste înfrânți în Războiul Civil American (1861-1865).

Dintre cele aproximativ treizeci de state în care au fost depuse cereri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, două au avut succes, în Colorado și Maine. Cu toate acestea, mai multe state așteaptă ca și Curtea Supremă să se pronunțe definitiv.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW