Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ursula von der Leyen îşi anunţă oficial candidatura la al doilea mandat la preşedinţia Comisiei Europene

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 februarie 2024 Etichete: , ,

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, originară din Germania și în vârstă de 65 de ani, a declarat luni, în cadrul unei întâlniri a Uniunii Creștin Democrate (CDU) din Berlin, partid din care face parte și care o sprijină, intenția ei de a se înscrie în cursa pentru un nou mandat. Acest sprijin din partea CDU marchează doar începutul unui parcurs îndelungat.

Pasul următor constă în participarea la Congresul Partidului Popular European (PPE), programat să aibă loc între 6 și 7 martie, la București, unde se așteaptă ca președinta CE să fie oficial desemnată ”spitzenkandidat” – candidatul principal al dreptei europene pentru alegerile din iunie.

Această nominalizare este considerată o simplă formalitate, având în vedere că von der Leyen nu întâmpină opoziție din partea altor candidați în cadrul PPE.

„În conducerea federală am propus-o în unanimitate pe Ursula von der Leyen drept «Spitzenkandidatin»” (candidat cap de listă), înaintea Congresului Partidului Popular European (PPE) care va avea loc pe 6 şi 7 martie la Bucureşti”, a declarat preşedintele CDU, Friedrich Merz, la o conferinţă de presă după o întâlnire a conducerii partidului.

„Iau astăzi o decizie conştientă şi cugetată: doresc să mă prezint pentru un nou mandat” de preşedintă a Comisiei Europene în urma alegerilor europarlamentare din luna iunie, a confirmat Ursula von der Leyen la conferinţa de presă, potrivit AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Sondajele realizate în țările Uniunii Europene sugerează că formarea unei coaliții în Parlamentul European între grupurile politice de orientare progresistă (cum ar fi popularii, socialiștii, Verzii și Renew) ar putea întâmpina dificultăți de această dată, datorită creșterii suportului pentru partidele conservatoare și de extremă dreapta. Cu toate acestea, aceste ultime grupări nu vor reuși să blocheze stabilirea unei majorități din partea primelor menționate.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW