Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Senatul SUA a aprobat un ajutor financiar de 95 de miliarde de dolari pentru sprijinul Ucrainei, Israel și Taiwan

By Preda Maria , in Politic Război în Orientul Mijlociu Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 februarie 2024 Etichete: , , , ,

Senatul SUA a aprobat marți dimineată un pachet de ajutor financiar în valoare de 95,3 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, după o noapte întreagă de negocieri. Pachetul de ajutor financiar a fost disputat luni întregi, negocierile fiind dificile. Pe fondul unor diviziuni politice tot mai mari, Senatul se pregătește acum de o confruntare cu Camera Reprezentanților, în condițiile în care Mike Johnson, președintele forului, a criticat legea. 

Votul a avut loc după ce un mic grup de republicani care se opuneau ajutorului de 60 de miliarde de dolari a ținut Senatul SUA la negocieri toată noaptea. În ultimele ore de dezbatere s-a argumentat că SUA ar trebui să se concentreze pe propriile probleme, înainte de a trimite bani în străinătate, notează AP News.

Totuși, 22 de republicani s-au alăturat majorității și au votat pachetul de ajutor financiar cu 70-29, depășind astfel pragul minim necesar de 60 de voturi. Legea a fost votată și va fi trimisă spre aprobare la Camera Reprezentanților.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a criticat această lege și nu este clar dacă va organiza un vot pentru pachetul legislativ.

Republicanii, în frunte cu Trump, critică ajutorul pentru Ucraina

Săptămâna trecută, republicanii din Senat au blocat un proiect de lege care ar fi cuplat ajutorul pentru Ucraina și alți aliați cu cele mai radicale modificări ale politicii de frontieră din ultimele decenii, după ce Donald Trump, candidatul principal la nominalizarea republicană la președinție, a criticat vehement acest acord.

Susținătorii pachetului de ajutor pentru Ucraina au urmărit cu precauție reacția lui Trump. Până acum, fostul președinte a criticat ajutorul pe rețelele de socializare, spunând că ar trebui să ia forma unui împrumut, și, de asemenea, i-a îngrijorat pe aliații SUA în weekend sugerând că ar putea încuraja agresiunea împotriva membrilor NATO care, în opinia sa, nu își plătesc cotizațiile la NATO.

În absența primirii unei singure modificări a politicii de frontieră din partea Senatului, Camera va trebui să continue să își facă propria voință cu privire la aceste chestiuni importante”, a declarat Mike Johnson într-o declarație emisă luni târziu.

Senatorul John Thune, republicanul secund din Camera Reprezentanților, a declarat că nu este clar ce va face Johnson.

Cu privire la perspectivele legislative, senatoarul Thune a emis un pronostic: „Camera, presupun, va acționa asupra a ceva. Evident, se vor ocupa de Israel”.  Declarația a captat atenția în contextul dezbaterilor politice actuale.

În timp ce tensiunile politice continuă să crească, reprezentanții republicanilor de linie dură au făcut previziuni sumbre privind viitorul legislației Senatului. Ei au exprimat opinia că orice inițiativă va fi torpilată la sosirea în Camera Reprezentanților.

Senatorul Rick Scott din Florida a făcut o afirmație puternică într-un discurs matinal, subliniind lipsa de încredere în proiectul de lege actual: „Proiectul de lege pe care îl avem astăzi în fața noastră… nu va trece niciodată în Cameră, nu va deveni niciodată lege”. Declarația sa reflectă tensiunile și neînțelegerile politice care domină peisajul legislativ în aceste zile

Legislația include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel în războiul său împotriva Hamas și 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, și pentru a descuraja agresiunea Chinei.
De asemenea, ar urma să ofere 9,15 miliarde de dolari pentru asistență umanitară pentru civilii din Gaza și Cisiordania, Ucraina și alte zone de conflict din întreaga lume.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW