Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


DIICOT face cercetări in rem după atacurile cibernetice de la spitale

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 13 februarie 2024

DIICOT anunță că desfășoară cercetări in rem, în cazul atacului cibernetic care a afectat luni activitatea mai multor spitale din București și din țară. 

Inițierea investigațiilor a fost determinată de sesizările primite de la două societăți comerciale care asigură servicii de mentenanță pentru sistemul informatic integrat al spitalelor publice.

„La data de 12.02.2024, două societăți comerciale care prestează servicii de mentenanță a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu faptul că, în zilele de 11 și 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat și infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware ce a avut drept consecință blocarea funcționării acestui sistem și a comunicațiilor de orice fel, precum și restricționarea accesului la bazele de date informatice”, anunță DIICOT.

În cauza constituită se efectuează cercetări, in rem, privind săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice.

Autoritățile precizează că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW