Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

INS: Salariul mediu în România a depășit suma de 1.000 de euro în decembrie 2023

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 12 februarie 2024

Salariul mediu net în decembrie 2023 a fost de 5.079 lei, înregistrând o creştere de 314 lei (+6,6%) faţă de luna noiembrie 2023. Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (12.710 lei), în timp ce cele mai mici valori s-au înregistrat în sectorul hotelurilor şi restaurantelor (2.825 lei).

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), comparativ cu luna decembrie 2022, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%.

În ceea ce privește indicele câştigului salarial real, acesta a fost de 108,3% în luna decembrie 2023 faţă de luna decembrie 2022 și de 106,3% în luna decembrie 2023 faţă de luna noiembrie 2023. Evoluția câştigului salarial real este influențată atât de fluctuațiile câştigului salarial mediu net, cât și de rata inflaţiei.

Analizând majoritatea activităților din sectorul economic, în luna decembrie 2023, acestea au înregistrat o creștere a nivelului câștigului salarial mediu net în comparație cu luna noiembrie 2023.

Această creștere a fost determinată de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, precum și de sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 sunt următoarele:

  • Cu 57,1% în extracția cărbunelui superior și inferior.
  • Cu 34,8% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale.
  • Cu 32,9% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.
  • Între 20% și 30% în transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului.
  • Între 10% și 19,5% în industria metalurgică, tranzacții imobiliare, alte activități extractive, fabricarea produselor din tutun, telecomunicații, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, colectarea și epurarea apelor uzate.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • Cu 8,8% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.
  • Cu 6,2% în extracţia minereurilor metalifere.
  • Între 1% şi 3,5% în fabricarea de mobilă, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de poştă şi de curier, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor).

 

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW