Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Trei persoane, printre care doi şefi din Primăria Ploieşti, reţinute în dosarul în care un dezvoltator imobiliar este suspectat că a ridicat ilegal un etaj în plus la un bloc

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 februarie 2024 Etichete: , , ,

Procurorii din Prahova au reținut și solicită arestarea preventivă pentru trei persoane într-un dosar de înșelăciune și fals intelectual, presupuse infracțiuni legate de construirea unui bloc în municipiul Ploiești de către un dezvoltator imobiliar. Printre cei reținuți se află și doi conducători din cadrul Primăriei Ploiești, news.ro.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că, iniţial, procurorii au reţinut cinci persoane în acest dosar, două dintre ele, între care un diriginte şantier, fiind eliberate şi plasate sub control judiciar.

Celelalte trei persoane au fost duse în arest, iar în cursul zilei de vineri vor fi prezentate Judecătoriei Ploieşti, cu propunere de arestare preventivă. Printre suspecţi se numără doi şefi din Primăria Ploieşti, şefa Direcţiei Generale de Dezvoltare Urbană din Primăria Ploieşti, Rita Neagu, şi un şef de serviciu în cadrul Direcţiei de Dezvoltare Urbană.

Conform surselor judiciare citate de News.ro, inițial, procurorii au reținut cinci persoane în acest dosar, dintre care două, printre care și un diriginte de șantier, au fost ulterior eliberate și plasate sub control judiciar.

Celelalte trei persoane au fost transferate în arest, iar în cursul zilei de vineri urmează să fie prezentate în fața Judecătoriei Ploiești, cu propunere de arestare preventivă. Printre suspecți se numără doi conducători din Primăria Ploiești, șefa Direcției Generale de Dezvoltare Urbană din cadrul aceleiași primării, Rita Neagu, și un șef de serviciu în cadrul Direcției de Dezvoltare Urbană.

Vineri, judecătorii vor analiza propunerile formulate de procurori.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au efectuat, joi, o percheziție la Primăria Ploiești, confiscând un computer și mai multe documente care ar putea avea legătură cu activitatea unui dezvoltator imobiliar suspectat că ar fi adăugat ilegal un etaj într-un bloc din Ploiești. Parchetul a confirmat că sunt în curs de desfășurare investigații asupra reprezentanților dezvoltatorului imobiliar, precum și a șase funcționari publici, pentru presupuse infracțiuni de fals și înșelăciune.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au informat că, joi, procurorii, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din Inspectoratele de Poliție ale Județelor Prahova și Dâmbovița, au efectuat 10 percheziții la sediul unor instituții publice și la domiciliile unor funcționari publici și persoane fizice suspectate de săvârșirea infracțiunilor investigate, în județele Prahova, Dâmbovița și în municipiul București, executând nouă mandate de aducere.

”În fapt, în perioada 2018-2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective, în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi a documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente. Ulterior, pentru intabularea imobilului, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie, pe care dezvoltatorul imobiliar le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară. Totodată, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni şi contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deşi acestea erau construite şi intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro”, au transmis procurorii.

În urma investigațiilor inițiate în 2023, reprezentanții autorităților locale au ordonat readucerea construcției la forma autorizată și demolarea celor 30 de apartamente construite ilegal.

În acest caz, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești efectuează cercetări împotriva reprezentanților dezvoltatorului imobiliar pentru două infracțiuni de complicitate la fals intelectual, infracțiunea de uz de fals, două infracțiuni de uz de fals în formă continuată (cu câte 15 acte materiale), fals în declarații și opt infracțiuni de înșelăciune. În plus, sunt efectuate cercetări împotriva a patru funcționari publici pentru fals intelectual și opt infracțiuni de complicitate la înșelăciune, împotriva a doi funcționari pentru două infracțiuni de fals intelectual și opt infracțiuni de complicitate la înșelăciune, și împotriva altor persoane pentru complicitate la fals intelectual și complicitate la înșelăciune.

Conform surselor judiciare citate de News.ro, procurorii de la Parchetul Curții de Apel Ploiești s-au prezentat joi dimineață la sediul municipalității, solicitând mai multe documente legate de activitatea arhitectului și a persoanelor care avizează lucrări de construcții. Ancheta a inclus confiscarea unui computer.

Primarul orașului, Andrei Volosevici, a comunicat pentru News.ro că nu este subiect al anchetei.

Surse din Primărie au precizat că șefa arhitecturii și încă doi angajați municipalitari vor fi convocați pentru audieri în acest dosar.

Constructorul responsabil pentru blocul de locuințe White Tower este investigat și pentru posibile fraude în vânzarea de apartamente. Cu toate acestea, dezvoltatorul imobiliar este suspectat că a adăugat ilegal un etaj suplimentar, al 9-lea, fără avizele necesare, pentru a maximiza profitul.

foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW