Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Motivul pentru care Vladimir Putin a acceptat să-i acorde un interviu fostului prezentator de la Fox News Tucker Carlson

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 februarie 2024 Etichete: , , ,

Kremlinul a confirmat miercuri că președintele Vladimir Putin i-a acordat un interviu lui Tucker Carlson, cunoscut prezentator de televiziune american, marți, marcând astfel primul interviu oferit de liderul rus unui jurnalist american de la începutul invaziei ruse în Ucraina, acum aproape doi ani, conform Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a explicat că Putin a acceptat interviul cu Carlson, fost prezentator la Fox News, datorită perspectivei sale diferite față de acoperirea predominant „unilaterală” a conflictului ucrainean de către majoritatea mass-mediei occidentale.

„Când vine vorba de ţările din Occidentul colectiv, marile reţele media, canalele de televiziune, marile ziare nu se pot lăuda în niciun caz că încearcă măcar să pară cel puţin imparţiale în ceea ce priveşte relatarea faptelor”, a declarat Peskov în cadrul briefingului de presă obişnuit. „Toate acestea sunt mijloace de informare în masă care adoptă o poziţie extrem de unilaterală. Bineînţeles, nu există nicio dorinţă de a comunica cu astfel de mijloace de informare în masă şi nu prea are sens şi este puţin probabil că va fi util”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

În răspuns la întrebarea privind alegerea lui Tucker Carlson pentru un interviu cu Putin, Peskov a menționat că stilul jurnalistului american nu favorizează nici Rusia, nici Ucraina, ci reflectă o perspectivă pro-americană.

Se așteaptă ca interviul să fie transmis joi, conform informațiilor furnizate de agenția de știri rusă TASS, care citează Wall Street Journal.

Putin, initiatorul invaziei Ucrainei pe 24 februarie 2022, a fost intervievat pentru ultima dată de o instituție media americană în octombrie 2021, când a avut o discuție cu Hadley Gamble de la CNBC. De atunci, a oferit interviuri pentru media din Rusia, China și Kazahstan, dar nu pentru cele din Occident.

Din cauza legislației restrictive privind mass-media, introduse după începutul conflictului, multe organizații media occidentale au fost nevoite să părăsească Moscova sau să își suspende activitățile. Evan Gershkovici, reporter al Wall Street Journal și cetățean american, a fost arestat sub acuzații de spionaj în martie 2023.

Marți, Carlson a anunțat pe X că interviul va oferi americanilor ocazia de a cunoaște perspectiva Rusiei asupra conflictului. „Scopul nostru nu este să promovăm o afecțiune față de Vladimir Putin… Nu vă sugerăm să fiți de acord cu afirmațiile lui Putin în acest interviu, ci doar vă încurajăm să îl vizionați”, a afirmat el.

Putin a justificat desfășurarea a zeci de mii de trupe în Ucraina ca fiind o măsură de apărare a securității naționale a Rusiei în fața unei percepute amenințări din partea Occidentului. Pe de altă parte, Kievul și aliații săi occidentali consideră acțiunile Rusiei ca fiind un război de agresiune nejustificat și o încercare de expansiune teritorială imperială.

Carlson, criticând tendința de partizanat a mass-mediei occidentale în favoarea Kievului în raportarea războiului, a menționat că a solicitat de asemenea un interviu cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

foto: Kremlin.ru

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW