Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PNL vrea să elimine „taxa pe boală”, introdusă de Guvern în urmă cu mai puțin de două luni

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2024

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Măsura a fost decisă în decembrie 2023 de către guvernul PSD-PNL și intră în vigoare începând din luna februarie. 

Începând din această lună angajații care se îmbolnăvesc ar trebui să primească mai puțini bani pentru concediul medical, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată de guvernul PSD-PNL la finele anului trecut.

Concret, pe lângă (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, statul urmează să rețină în plus și contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%. Măsura, care ar trebui să aducă mai mulți bani la buget, a fost criticată dur de opoziție, dar și de către asociațiile de pacienți.

PNL s-a sucit, în Parlament

Acum, după ce în guvern, cot la cot cu PSD, au adoptat noua taxă, liberalii spun că și-ar dori să o elimine.

Anunțul a fost făcut în timpul dezbaterii „Cancerele în rândul femeilor – direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, organizată la Senatul României

Amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic ci şi o serie de categorii, precum concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav

„Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a declarat Nicoleta Puliuc.

USR a depus o lege în parlament pentru a elimina noua taxa

Vicepreşedinta USR, Oana Ţoiu, a depus alături de Cristian Seidler, deputat USR, o iniţiativă legislativă care să elimine impozitul suplimentar de 10% pe concediile medicale.

„Am depus astăzi în Parlament legea USR care să oprească taxa pe boală inventată de Boloş, după ce am semnalat această nedreptate ascunsă de el în OUG de anul trecut şi am sesizat Avocatul Poporului să o atace la CCR. Au minţit că nu vin cu taxe noi, apoi forţaţi de adevărul care a ieşit la suprafaţă, au invocat frauda. Dar, nimeni nu falsifică o naştere, o sarcină cu risc, un diagnostic de cancer sau un diagnostic de cancer al copilului său pe care are dreptul să-l însoţească la tratament din zilele sale de concediu medical, pentru care a muncit şi contribuit. Legea lor lacomă este în vigoare de o lună şi au scăzut cu 10%, deja, veniturile pentru 4.000 de mame, angajate care tocmai au născut, 9.000 de femei însărcinate cu sarcini cu risc, 25.000 de părinţi. Soluţia la fraudă e oprirea ei prin măsuri luate cu Colegiul Medicilor nu finanţarea ei din taxa pe boală de la cei care au contribuit, deja, ani de zile la fondul care să le asigure acest drept. Cerem în regim de urgenţă dezbaterea legii noastre sau aprobarea amendamentelor care abrogă prevederea din OUG.”, susţine Oana Ţoiu, vicepreşedintă USR, deputată, membru în Comisia de Muncă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW