Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Donald Trump plănuiește să escaladeze conflictul comercial SUA-China cu noi tarife în cazul în care va fi reales președinte

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 februarie 2024 Etichete: , , ,

Dacă va fi reales în noiembrie, fostul președinte Donald Trump plănuiește să escaladeze conflictul comercial pe care l-a inițiat cu China în timpul primului său mandat, conform informațiilor furnizate de CNBC.

Trump a confirmat, într-un interviu difuzat duminică, că are în vedere un plan de a impune tarife de 60% sau mai mari la bunurile chinezeşti, în potenţialul său al doilea mandat.

”Trebuie să o facem”, a spus Trump într-un interviuacordat emisiunii ”Sunday Morning Futures” de la Fox.

Washington Post a raportat inițial că echipa de campanie a lui Trump ia în considerare un plan ipotetic de a impune tarife de 60% asupra Chinei.

Duminică, fostul președinte a sugerat că aceste tarife ar putea fi chiar mai mari: „Ar putea fi chiar mai mult decât atât”, a declarat el. În plus, Trump a anunțat că intenționează să introducă un tarif general de 10% pe toate importurile în SUA, în pofida criticilor extinse legate de posibilele efecte negative asupra consumatorilor.

Fosta ambasadoare a ONU, Nikki Haley, care îl contestă pe Trump în cursa pentru președinție, a criticat această propunere politică datorită impactului negativ pe care l-ar avea asupra finanțelor americanilor.

„Planurile lui Donald Trump vor crește costurile anuale pentru fiecare gospodărie cu 2.600 de dolari”, a declarat Haley într-un interviu acordat în ianuarie emisiunii „Squawk Box” de la CNBC, citând date de la Uniunea Națională a Contribuabililor, o organizație conservatoare din punct de vedere fiscal.

Critica ei reflectă temerile investitorilor de pe Wall Street, care sunt îngrijorați că un nou conflict comercial cu China ar putea din nou destabiliza piețele. În 2018, Trump a inițiat o serie de tarife în valoare de 250 de miliarde de dolari împotriva Chinei.

În răspuns la acțiunile SUA, Beijingul a implementat propriul set de tarife împotriva produselor americane, declanșând o lungă bătălie economică de represalii care a afectat comerțul global.

Conflictul comercial inițiat de Trump cu China a costat economia americană aproximativ 195 de miliarde de dolari începând din 2018, conform datelor furnizate de American Action Forum, un think tank conservator. Această confruntare economică a avut ca rezultat și pierderea a peste 245.000 de locuri de muncă în SUA, după cum indică rapoartele Consiliului de Afaceri SUA-China. În acea perioadă, Deutsche Bank a estimat că războiul comercial a cauzat pierderi de miliarde de dolari pe piața bursieră.

Conflictul tarifar a afectat, de asemenea, relațiile SUA-China, odată cele mai importante parteneriate comerciale, creând tensiuni geopolitice între cele două națiuni.

Președintele Joe Biden a făcut eforturi pentru a reconstrui relațiile deteriorate în timpul mandatului său. Trump l-a criticat pe Biden pentru modul său mai conciliant față de China, în timp ce el însuși a exprimat o atitudine mai favorabilă față de președintele autoritar chinez, Xi Jinping.

”Îmi place foarte mult preşedintele Xi. A fost un prieten bun de-al meu în timpul meu”, a spus Trump duminică.

În trecut, Trump l-a lăudat pe Xi pentru stăpânirea fermă pe care o are asupra guvernului şi poporului său.

Într-un interviu acordat lui Sean Hannity de la Fox News, în decembrie, Trump a spus că dacă va fi reales pentru un al doilea mandat, va fi dictator ”din prima zi”.

Ulterior, Trump a susţinut, într-un interviu difuzat duminică, că a vrut să spună că va fi ”un dictator” în prima sa zi de mandat, ”prima sa zi”, dar numai pentru o zi.

foto: Donald J Trump/ Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW