Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 345.000 de români şi-au descărcat cazierul judicar, la un an de la operaţionalizarea eliberării online

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 2 februarie 2024

Peste 345.000 de români şi-au descărcat cazierul judicar online, la un an de la operaţionalizarea eliberării online a acestui document, ca urmare a interconectării platformei oficiale de plăţi online a statului român Ghişeul.ro cu Hub-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne.

„345.000 de mii de caziere eliberate gratuit, online, înseamnă tot atâtea ore economisite pentru români. La fel ca în cazul Ghişeul.ro, vedem o cerere tot mai mare pentru serviciile publice digitale: doar în luna ianuarie au fost înregistrate 50.000 de descărcări online ale cazierului. Prin interconectarea sistemelor informatice ale administraţiei, creştem numărul serviciilor publice digitale şi aducem statul la un click distanţă – de oriunde, oricând”, afirmă Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrie în evidențe, au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier:

  • prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
  • prin platforma  HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice. Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.

În prima fază, certificarea identității va fi realizată la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice.

Sursa citată mai menționează că proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie 2023.

Legea care prevede eliberarea online a cazierului judiciar a fost promulgată de Klaus Iohannis pe 3 ianuarie.

Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW