Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reguli mai stricte pentru dobândirea cetățeniei române

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 2 februarie 2024

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul pentru modificarea legii cetățeniei, inițiativă ce urmărește reducerea riscurilor de dobândire în mod ilegal a cetățeniei române. 

Potrivit inițiatorilor propunerii de act normativ, una dintre principalele modificări va presupune soluționarea dosarelor privind cetățenia în ordinea cronologică a depunerii acestora, urmând să fie prioritizate doar pentru cazuri justificate și limitativ prevăzute.

De asemenea, vor fi stabilite o serie de proceduri verificabile și securizate pentru a garanta certitudinea stabilirii identității viitorilor cetățeni români: prelevarea de date biometrice de la solicitant, în aceeași manieră ca atunci când un cetățean român vrea să obțină un pașaport. O procedură obligatorie pentru documentele oficiale depuse în dosarele de cetățenie: extrase originale de pe actele de stare civilă, eliberate de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetățeniei române. În același timp, dovada cetățeniei române se va face și cu cardul de cetățenie română.

Ministrul justiției: Este un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției, ministrul Alina Gorghiu a transmis că acest proiect este necesar pentru accederea României în programul de eliminare a vizelor pentru SUA – Visa Waiver.

Este un proiect așteptat. Revizuirea legii cetățeniei este un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver. Prin această lege, urmărim să eliminăm riscurile dobândirii în mod ilegal a cetățeniei române. Într-un număr semnificativ de dosare de cetățenie, au fost depuse documente de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice, de aceea,  prin noua lege am consolidat cerințele și procedurile pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei. România are nevoie, mai ales în această materia a cetățeniei, de un cadru normativ simplu, previzibil și stabil”, a declarat ministrul justiției, Alina Gorghiu.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW