Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


O delegație NATO condusă de Mircea Geoană a vizitat Bosnia și Herțegovina / Alianța reiterează sprijinul pentru integritatea teritorială a Bosniei

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 2 februarie 2024 Etichete: , ,

O delegație NATO condusă de secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a vizitat Bosnia și Herțegovina pe 1 februarie. Timp de două zile se vor purta discuții pe fondul amenințărilor secesioniste care ar putea submina stabilitatea și suveranitatea în regiune și aspirațiile statului de a se alătura Alianței.  NATO a declarat că „susține suveranitatea și integritatea” statului.

Autoritățile bosniace și-au promis anterior sprijinul pentru aderarea la NATO, dar acest lucru este suspendat din cauza opoziției din partea Republika Srpska, dominată de sârbi, care dorește ca țara să rămână neutră.

Geoana și alți reprezentanți NATO s-au întâlnit la 1 februarie cu doi membri ai președinției tripartite bosniace, Denis Becirovic și Zeljko Komsic. Cel de-al treilea membru, Zeljka Cvijanovic, care reprezintă Republika Srpska, nu a participat.

NATO reiterează sprijinul pentru integritatea și suveranitatea Bosniei

Într-o postare pe X, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis că:

Este o plăcere să mă aflu la Sarajevo cu Consiliul Nord-Atlantic al NATO – Bosnia și Herțegovina este un partener apropiat al NATO. Ceea ce se întâmplă în Bosnia și Herțegovina contează pentru securitatea în Balcanii de Vest și ceea ce se întâmplă în Balcanii de Vest contează pentru noi toți în Europa”.

Geoană a mai transmis într-o conferință de presă că „NATO susține cu fermitate suvernitatea și integritatea teritorială a Bosniei-Herțegovina”.

Bosnia a participat la Programul Național Anual al NATO începând din 2018, marcând faza finală înainte de a obține statutul de membru cu drepturi depline al organizației.

Membrii parlamentului și ai Consiliului de Miniștri au fost, de asemenea, întâlniți de echipa NATO. În prezentarea sa în fața oficialilor bosniaci, Geoană a subliniat avantajele apartenenței la NATO, subliniind că țările est-europene mai de succes și mai sigure care au aderat de la sfârșitul Războiului Rece sunt, de asemenea, membre.

Pe 2 februarie, delegația NATO va vorbi despre colaborarea dintre Bosnia și NATO la facilitatea militară Rajlovac, care se află în apropiere de Sarajevo.

Sursă foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW