Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Șeful Armatei vrea o lege pentru pregătirea populației: Federația Rusă nu se va opri aici / Ciolacu: Haideți să stăm liniștiți

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 februarie 2024

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat, într-un interviu acordat Europa Liberă și publicat joi, 1 ianuarie, că România are nevoie de o lege pentru a pregăti populația în fața amenințărilor Federației Ruse.

„Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic.

Este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației. Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră. Dar n-o spun cu reproș. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru, repet, a avea o populație pregătită și o societate rezilientă”, a spus șeful Statului Major al Apărării.

„Federația Rusă nu se va opri aici”

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina.

Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a mai spus șeful Armatei.

Ciolacu: România nu a fost niciodată mai sigură ca astăzi

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns afirmațiilor șefului Armatei spunând că țara noastră nu are niciun risc să fie angajată într-un război.

„Ăsta este rostul şefului de Stat Major. Eu vă spun ce am spus acum câteva zile, România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României şi Poliţie aeriană. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”, a declarat Marcel Ciolacu joi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW