Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sondaj INSCOP – 55% dintre români preferă un independent la Preşedinţie/ Majoritatea preferă un bărbat la Cotroceni

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 februarie 2024 Etichete: , ,

Un sondaj realizat de INSCOP pentru News.ro arată că mai mult de jumătate dintre români ar prefera un candidat independent pentru funcția de Președinte, în locul unui candidat al unui partid politic. Aproximativ același procent de respondenți ar opta pentru un președinte de orientare de dreapta, în timp ce puțin peste 20% ar prefera un președinte de stânga.

De asemenea, mai mult de 50% dintre cei chestionați ar prefera ca viitorul președinte să fie un bărbat, în timp ce 31% ar opta pentru o femeie la Cotroceni. În ceea ce privește vârsta candidatului, procentele sunt apropiate.

Sondajul dezvăluie și preferințele votanților în ceea ce privește candidații la Președinție din partea diferitelor partide politice. De exemplu, dintre votanții PSD, aproape o treime consideră că Marcel Ciolacu ar fi cel mai potrivit candidat al partidului pentru funcția de Președinte, urmat de Mircea Geoană și Victor Ponta. În cazul votanților PNL, 15,1% îl indică pe Nicolae Ciucă ca fiind cel mai potrivit candidat din partea formațiunii, urmat de Emil Boc și Mircea Geoană. În cazul votanților AUR, peste jumătate consideră că George Simion este cel mai potrivit candidat pentru Cotroceni, iar 17,8% optează pentru o candidatură a Dianei Șoșoacă.

În rândul votanților Alianței Dreapta Unită, 21,2% îl indică pe Cătălin Drulă ar fi cel mai potrivit candidat la Președinție, acesta fiind urmat de Mircea Geoană, Dan Barna, Ludovic Orban și Laura Codruța Koveși. Mircea Geoană este indicat ca prezidențiabil și de votanții PSD, și de votanții PNL, precum și de unii dintre cei ai Alianței Dreapta Unită, în toate cele trei cazuri fiind a doua opțiune.

Atunci când li s-a cerut să aleagă între un candidat independent și unul dintr-un partid politic pentru funcția de președinte, 55% dintre respondenți au declarat că ar opta pentru un candidat independent, în timp ce 36,1% ar alege un candidat dintr-un partid politic, iar 9% nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare.

Preferința pentru un candidat independent politic pare să fie mai pronunțată în rândul femeilor, persoanelor cu venituri mai mici, rezidenților urbani și celor cu nivel de educație mai scăzut. În schimb, bărbații, persoanele cu educație primară, cei care sunt inactivi din punct de vedere politic, precum și locuitorii din regiunile sudice par să favorizeze mai mult un candidat al unui partid politic pentru funcția prezidențială.

Dreapta vs stânga

Dintre cei chestionați, 50,4% declară că ar opta pentru un președinte cu orientare de dreapta, 20,7% ar prefera un președinte cu orientare de stânga, în timp ce 28,9% nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare.

Preferința pentru un președinte de dreapta pare să fie mai pronunțată în rândul votanților Alianței Dreapta Unită, PNL și AUR, bărbaților, persoanelor care sunt potențial inactivi politic, muncitorilor din sectorul industrial și locuitorilor din București. În schimb, votanții PSD și persoanele cu vârsta peste 60 de ani par să favorizeze mai mult un președinte cu orientare de stânga.

Preferința pentru un președinte mai tânăr pare să fie mai accentuată în special în rândul votanților Alianței Dreapta Unită și ai AUR, persoanelor cu vârsta sub 45 de ani, celor cu nivel mediu sau înalt de educație și angajaților din sectorul privat. În schimb, votanții PSD și ai PNL, precum și persoanele cu vârsta peste 45 de ani și cei care sunt inactivi din punct de vedere politic par să favorizeze într-o măsură mai mare decât media un președinte mai în vârstă, chiar dacă este mai experimentat.

Întrebaţi care cred că ar fi cel mai potrivit candidat pentru funcţia de preşedinte al României din partea PSD, 32.3% dintre votanţii Partidului Social Democrat îl indică spontan pe Marcel Ciolacu, 18.8% pe Mircea Geoană, 9.8% pe Victor Ponta, 4.9% pe Gabriela Firea, iar 3.9% altul. 29.1% dintre votanţii PSD nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 1.2% nu răspund.

15.1% dintre votanţii PNL indică spontan drept candidatul cel mai potrivit din partea PNL pe Nicolae Ciucă, 7.7% pe Emil Boc,  7.7% pe Mircea Geoană,  1.5% pe Ilie Bolojan, 0.4% pe Rareş Bogdan, iar 10% altul. 56.9% dintre votanţii liberali nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund.

53.6%% din votanţii AUR indică spontan drept candidatul cel mai potrivit al formaţiunii  pe George Simion, 17.9% pe Diana Şoşoacă, 0.3% pe Claudiu Târziu, iar 3.2% altul. 25% dintre votanţii AUR nu ştiu sau nu pot aprecia.

21.2% din votanţii Alianţei Dreapta Unită indică spontan drept candidatul cel mai potrivit pe Cătălin Drulă,  8.2% pe Mircea Geoană,  5.4% pe Dan Barna, 4.1% pe Ludovic Orban, 3.4% Laura Codruţa Kovesi, 0.2% Eugen Tomac, iar 11.8% altul. 45.8% dintre votanţii Alianţei Dreapta Unită nu ştiu sau nu pot aprecia.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW