Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Liberalii au votat în BPN pentru începerea negocierilor cu PSD în vederea comasării alegerilor – SURSE

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 31 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Biroul Politic Național al PNL a votat miercuri, 31 ianuarie, în unanimitate, mandatarea conducerii formațiunii pentru începerea negocierilor cu PSD în vederea comasării alegerilor, potrivit informațiilor obținute de Mainnews.ro. De asemenea, liberalii au aprobat și susținerea unei propuneri privind organizarea a două zile de vot la secțiile din afara granițelor.  

Un prim pas pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Reuniți miercuri în ședința Biroul Politic Național, liberalii au mandatat conducerea partidului deschiderea negocierilor cu PSD în vederea adoptării unei decizii în acest sens.

„Dacă 4 miliarde sunt costurile alegerilor, 2 miliarde sunt la neimpozitarea pensiilor pana în 3.000 de lei. Uite că am găsit impactul bugetar. Hai să nu facem patru rânduri de alegeri și avem bani pentru pensionari”, a afirmat deputatul Florin Roman, în ședința PNL.

La rândul său, europarlamentarul Daniel Buda a insistat că nu există niciun impediment juridic pentru adoptarea unei asemenea decizii.

„Nu există niciun impediment pentru comasarea alegerilor. Sigur că este vorba de o decizie politică. Trebuie avut în vedere câteva elemente: în șapte state din UE sunt comasate alegerile în acest an (Irlanda, Malta, Belgia etc). Avem precedentul”, a afirmat europarlamentarul Daniel Buda.

Cătălin Drulă: Comasarea alegerilor este o ticăloşie

Dacă s-ar ajunge acolo, foarte probabil aceasta va avantaja la alegerile europarlamentare partidele mari, cu structuri puternice în teritoriu, așa cum sunt PSD și PNL, și ar dezavantaja în special USR, dar și AUR, respectiv SOS România. Pe de altă parte, ar putea avea de suferit scorul candidaților pentru locale, în condițiile în care, vrând nevrând, aceștia își vor asocia imaginea cu cea a partidului pe care îl reprezintă.

De altfel, USR a solicitat președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția pentru o opinie legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare și locale din România, cu mai puțin de șase luni înainte de termenul stabilit.

„Comasarea alegerilor, despre care se tot discută, este o ticăloşie. Suntem cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile europarlamentare. Alegerile locale se organizează în România de 34 ani, atunci când expiră mandatele celor care sunt în funcţie. De ce să nu le fi făcut… ştiu eu… anul trecut sau, poate la două zile după alegerile de dinainte, ca să nu ne mai chinuim cu democraţia asta care îi chinuie pe Ciucă şi pe Bode? Vom ataca prin orice mijloc legal, la dispoziţia noastră, o astfel de decizie. Este o decizie care scoate România din rândul statelor civilizate. Degeaba încearcă Ciolacu să pretindă şi să îşi dea cu un pic de spoială pro-europeană pe faţă, pentru că o astfel de decizie în care este manipulat procesul electoral, îl pune în barca lui Lukaşenko”, a susţinut președintele USR, Cătălin Drulă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW