Parlamentul European a deschis o anchetă asupra unei eurodeputate letone suspectată de spionaj în favoarea Rusiei
Parlamentul European a anunțat marți, 30 ianuarie, că a demarat o anchetă asupra unei eurodeputate letone, în urma unor acuzații de spionaj în beneficiul Moscovei, conform unei investigații realizate de un site de investigații, notează Agerpres, citând AFP. Eurodeputata în cauză, Tatjana Zdanoka, care este neafiliată începând din 2004, ar fi colaborat cu serviciile de securitate ruse (FSB) începând cu anul următor.
Potrivit site-ului de investigații rus The Insider, cu sediul în Letonia, Zdanoka ar fi susținut public pozițiile Moscovei, conform unui extins articol bazat pe schimburi de e-mail-uri între eurodeputată și agenți ruși. Aceste e-mail-uri ar include informații detaliate despre activitatea ei în Parlamentul European, inclusiv „întâlniri fizice la Moscova sau la Bruxelles” și „cereri de finanțare provenite din surse rusești pentru activitățile sale politice”. Ancheta a fost realizată în colaborare cu alte mass-media, printre care un site eston și ziarul suedez Expressen.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola din Malta, a declarat că ia în serios aceste acuzații și a trimis cazul către Comitetul Consultativ pentru Codul de Conduită al Parlamentului European, declanșând astfel o anchetă internă. Chestiunea va fi discutată și în cadrul unei reuniuni a președinților grupurilor politice.
Parlamentul European a luat notă de faptul că aceste acuzații erau cunoscute în țara eurodeputatei de ceva timp, subliniind că toți europarlamentarii sunt supuși acelorași reguli în ceea ce privește independența mandatului și etica. În plus față de ancheta internă, există mențiuni despre posibile proceduri pe care autoritățile letone le-ar putea iniția în acest caz.
Aceste acuzații de spionaj apar în contextul în care Parlamentul European a fost afectat la sfârșitul anului 2022 de Qatargate, un presupus scandal de corupție implicând mai mulți europarlamentari suspectați că au acționat în favoarea Qatarului și Marocului în schimbul unor sume de bani.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii