Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Eurodeputatul Siegfried Mureşan solicită preşedintei Comisiei Europene creșterea sprijinului acordat fermierilor din România

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 29 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a anunţat că solicită preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, creșterea sprijinului pentru fermierii din România şi din Uniunea Europeană, în paralel cu continuarea ajutorului acordat Ucrainei.

„I-am transmis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cerem continuarea sprijinului pe care îl oferim Ucrainei, în paralel cu implementarea de măsuri mai bune privind protejarea fermierilor şi a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană, inclusiv din România. În textul scrisorii – pe care am co-semnat-o cu preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, cu preşedintele Comisiei pentru agricultură din Parlament, Norbert Lins, şi cu europarlamentarul Herbert Dorfmann, coordonatorul Grupului PPE pentru agricultură – arătăm că sprijinul nostru pentru Ucraina este de neclintit şi nenegociabil. Cu toate aceste, sprijinul trebuie acordat fără a afecta fermierii şi producătorii de alimente din UE. În acest context, liberalizarea comerţului dintre Ucraina şi Uniunea Europeană fără măsuri eficace de protejare a fermierilor a afectat sectorul agroalimentar european”, a scris Siegfried Mureşan, luni pe Facebook.

Fermierii cer ajutorul autorităților

Timp de mai multe zile fermieri, alături de transportatori, au protestat pe Centura Capitalei și în mai multe zone din țară pentru a cere ajutor din partea autoritățile, în contextul creșterii costurilor cu mai mulți factori de producție, inclusiv cu forța de muncă. Aceștia sunt nemulțumiți de concurența făcută de către cerealele aduse din Ucraina, interzise din toamna anului trecut în România, dar care se comercializează pe mai multe piețe europene.

La jumătatea lunii ianuarie, Guvernul a aprobat acordarea unui sprijin de 100 euro/hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, o măsură de care ar putea beneficia până la 162.000 de persoane.

Potrivit unei alte Ordonanțe adoptate de către executiv, fermierii afectați de secetă își pot suspenda plata ratelor la bănci. De asemenea, autoritățile au dat undă verde unei alte propuneri a fermierilor, dar extrem de criticată de specialiști, prin care permisul de conducerea categoria B să fie echivalat cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW