Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Avocații lui IPS Teodosie cer eliminarea probelor video din dosar: Au fost obținute în mod nelegal și în mod neloial

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2024 Etichete:

Într-un document depus la Parchetul DNA Constanța, avocații lui IPS Teodosie solicită eliminarea probelor obținute din dosar, respectiv a înregistrărilor audio-video ale martorului Petrică Leacșu.

În cerere, avocatul Cuculis susține că probele ar fi fost obținute în mod nelegal și administrate în mod nelegal dar și obținute în mod neloial.

„Motivăm cererea noastră de excludere a acestor probe, având în vedere ilegala dar și neloiala adunare a acestora, urmând ca în fine să observați că și dacă acestea ar face corp comun cu dosarul pe viitor, ele nu sunt apte să clarifice niciuna dintre acuzațiile ce sunt aduse IPS Teodosie, ba chiar mai mult ele sunt lipsite de relevant în ceea ce îl privește pe acesta”, motivează avocatul.

Documentul face trimitere și la necesitatea urmăririi penale chiar a preotului Petrică Leașcu pentru fapte de corupție. În esență, avocatul Cuculis sugerează că martorul Petrică Leașcu ar fi un colaborator al Parchetului DNA și ar fi implicat în trafic de influență.

„În mod prezumtiv si-ar fi montat sau i-ar fi fost montata tehnica de inregistrare neautorizata asupra acestuia si s-ar fi deplasat in doua randuri repetate in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului in palatul Arhiepiscopal, unde, dupa mai multe „promisiuni” adresate catre interlocutorul acestuia sibazandu-se pe faptul ca persoana catre care se indreptau aceste promisiuni este neatenta, pretinde ca ar fi obtinut „un raspuns ferm si pe deplin inteles si asumat”, prin care Arhiepiscopul Tomisului ar fi fost de acord cu plata unei sume de bani contra unei interventii pe care faptuitorul Petrica Leascu ar fi facut-o pe langa SECRETARIATUL PENTRU CULTE.”, potrivit documentului depus la DNA.

Avocatul lui Teodosie explică faptul că sunt interzise astfel de practici și având în vedere conținutul probelor, se poate observa că acestea se bazează pe ceea ce legea interzice, și anume promisiuni făcute de Leașcu pentru obținerea unor probe de la persoana care a fost subiectul înregistrării. Această situație conduce la stabilirea evidentă a unei colectări și administrări incorecte a probei, în contradicție cu prevederile legale.

„Avand in vedere cele precizate „supra”, tinand seama de faptul ca eminamente probele a caror inlaturare se cere sunt ILEGALE si nu sunt apte sa fie folosite in cadrul unui dosar penal, va solicitam ca in raport de dispozitiile art. 102 Cod Pr. Penala sa dispuneti eliminarea acestor probe, orice alta solutie nefiind apta decat sa incalce profund drepturile persoanei inculpate in cauza cu privire la IPS PETRESCU TEODOSIE si desigur sa atraga o nerespectare a dispozitiilor legale.”, concluzionează avocatul Adrian Călin Cuculis pentru IPS Teodosie.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW