Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ordinul privind eliberarea antibioticelor fără rețetă, criticat de Colegiul Farmaciștilor din București

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 ianuarie 2024

Colegiul Farmaciștilor din București critică ordinul Ministerului Sănătății privind eliberare antibioticelor în regim de urgență. Într-un comunicat de presă remis miercuri, 24 ianuarie, președintele Colegiului Farmaciștilor din București, Simona Negreș, reclamă că administrare antibioticelor în regim de urgență nu doar că nu va stopa rezistenţa la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral şi rediscutat după o consultare cu toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat cu o zi în urmă pentru Digi24, că a redus termenul în care românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă de la 72 la 48 de ore, după ce, inițial, termenul anunțat de ministerul de resort era de 72 de ore. Rafila a precizat că fost o eroare în redactarea ordinului.

În comunicatul de presă citat, Colegiul Farmaciștilor atrage atenția asupra procesului de reglementare insuficient documentat și rapid, afirmând că ordinul face parte dintr-o serie de materiale emise „pe repede înainte” după o consultare limitată în perioada Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

„Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipsește o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate și trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situație de urgență”, mai subliniază Simona Negreș.

Mai mult, Simona Negreș, reclamă că administrare antibioticelor în regim de urgență nu doar că nu va stopa rezistenţa microorganismelor la antimicrobiene, ci o va crește, cu precădere în zonele rurale.

„Și pentru că nu era suficient de mare confuzia din ordinul recent publicat, au apărut în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 58/23.I./2024 modificările aduse ordinului anterior! Autoritățile au revenit cu modificări de „esență”, „doza de urgență la 48 de ore”, ceea ce nu limitează deloc rezistența microorganismelor, ba dimpotrivă o crește, în special în zonele rurale.

Pentru farmaciști surpriza modificărilor periculos de superficial abordate de către
minister este foarte îngrijorătoare, dar și mai gravă apare afirmația ministrului potrivit căruia: „Educarea profesioniștilor trebuie să fie dublată de educarea publicului și nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii”.

Pe seama acestor abordări, vă rog să îmi îngăduiți opinia că acest ordin referitor la
eliberarea antibioticelor din farmacii nu doar că nu va stopa rezistența la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral și rediscutat după o consultare cu toți profesioniștii din domeniul sănătății”, a mai transmis Colegiul Farmaciștilor din București.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW