Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu poate intra în posesia premiului de 30.000 de euro primit la Timișoara/ Răspunsul CNA

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Președinția Republicii Moldova a publicat răspunsul Centrului Național Anticorupție la solicitarea instituției prezidențiale în legătură cu controversa privind premiul „Timișoara pentru Valori Europene,” în valoare de 30.000 de euro, obținut recent de Maia Sandu. Documentul confirmă că termenul „premiu” nu se încadrează în noțiunea de „cadou”. Prin urmare, președinta Maia Sandu poate accepta premiul oferit la Timișoara. Modul de utilizare a sumei va fi decis de șefa statului după transferul banilor, conform comunicatului emis de Președinție.

Centrul Național Anticorupție a precizat că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrității nr. 82/2017. CNA accentuează faptul că Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina primăriei.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară.”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

Săptămâna trecută, Președinția a solicitat Centrului Național Anticorupție clarificări cu privire la posibilitatea ca șefa statului, Maia Sandu, să primească premiul în valoare de 30.000 de euro acordat de orașul Timișoara. Această cerere a avut loc deoarece Președinția nu a catalogat premiul drept un cadou.

Potrivit prevederilor legale menționate de deputata PAS, Olesea Stamate, niciun funcționar public nu poate primi un cadou sau premiu sub formă de bani. În plus, Moscova a exprimat nemulțumirea față de premiul obținut de Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că în mai multe instituții moldovenești lucrează cetățeni români, iar acordarea premiului de 30.000 de euro Maiei Sandu ar fi fost făcută pentru „promovarea acestor valori europene,” caracterizând această acțiune drept „colonizare hibridă” sub masca integrării europene.

„Atacul Rusiei doar dovedește cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu. Este extrem de curajoasă, Republica Moldova este foarte vulnerabilă, nu este în Uniunea Europeană încă, nu este în NATO, războiul Rusiei este la graniță în Ucraina. Faptul că ne atacă Rusia pentru acest semn de solidaritate față de Maia Sandu și față de Republica Moldova doar îmi confirmă că Timișoara este pe drumul cel bun, că Timișoara în continuare se luptă cu cine trebuie”, a conchis Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a intervenit în urma controversei.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW