Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul rus de Externe: Discuţiile despre controlul armelor nucleare sunt imposibile cât timp SUA susţine Ucraina

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024

Federația Rusă a transmis joi, 18 ianuarie, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, că este imposibil să se discute despre controlul armelor nucleare cu Statele Unite ale Americii (SUA), fără a lua în considerare situația din Ucraina, acuzând că Washingtonul caută dominație militară, potrivit Reuters.

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-o conferință de presă că Washingtonul a propus separarea celor două probleme și reluarea discuțiilor privind „stabilitatea strategică” între cele două țări, care dețin de departe cele mai mari arsenale nucleare din lume.

Cu toate acestea, Lavrov a spus că propunerea este inacceptabilă pentru Rusia din cauza sprijinului occidental pentru Ucraina în războiul care se apropie de sfârșitul celui de-al doilea an.

Absența dialogului este semnificativă deoarece acordul New START, care limitează focoasele nucleare strategice ale ambelor părți, urmează să expire în februarie 2026. Lipsa acestui acord ar lăsa cele două țări fără niciun acord privind armele nucleare într-un moment în care tensiunile dintre ele sunt la cel mai înalt punct de la criza rachetelor cubaneze din 1962.

„Nu vedem cel mai mic interes din partea Statelor Unite sau a NATO de a rezolva conflictul ucrainean și de a asculta preocupările Rusiei”, a spus Lavrov.

Șeful diplomației ruse a acuzat Occidentul că împinge Ucraina să utilizeze arme cu rază tot mai lungă de acțiune pentru atacuri adânci în interiorul Rusiei. Astfel de atacuri s-au intensificat în ultimele săptămâni, inclusiv un atac asupra orașului Belgorod din sud, în care au murit 25 de oameni, pe 30 decembrie.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW