Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Creșteri ale salariului mediu net cu 1,6% în noiembrie 2023 față de luna precedentă, arată INS. Ce sectoare au beneficiat de cele mai semnificative creșteri

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2024 Etichete: , , , ,

Salariul mediu net lunar din noiembrie 2023 a crescut cu 1,6% față de luna octombrie 2023, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS) remis vineri, 12 ianuarie. În noiembrie 2023, câștigul salarial mediu a însumat 4.765 lei, cu 73 de lei mai mult decât în octombrie 2023. Cel mai mare salariu mediu net a fost consemnat în industria tehnologiei informației – 10935 lei, iar cel mai mic în industria hotelieră și restaurante – 2620 lei. Cele mai semnificative creșteri ale salariului mediu net, în activitățile subscrise economiei naționale, regăsite în CAEN Rev. 2, arată INS. 

„În luna noiembrie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7766 lei, cu 257 lei (+3,4%) mai mare decât în luna octombrie 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 4765 lei, în creştere cu 73 lei (+1,6%) față de luna octombrie 2023. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10935 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2620 lei)”, arată comunicatul INS.

Creșterea salarială medie în comparație cu luna noiembrie 2022 a fost de 15,1%, iar comparativ cu luna octombrie 2023, creșterea de 1,6% se datorează acordării de prime ocazionale, drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, sumelor din profitul net și din alte fonduri, categorie care include și biletele de valoare. Totodată, creșterea se poate datora și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari.

Cele mai semnificative creșteri ale salariului mediu net

Potrivit INS, „Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 15,8% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, respectiv cu 15,7% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor;
• între 7,0% și 11,5% în fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;
• între 4,0% și 6,5% în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), colectarea şi epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor de cocserie şi a produselor
obţinute din prelucrarea țițeiului, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de poștă şi de curier”.

Scăderile semnificative s-au înregistrat în agricultură, vânătoare și servicii anexe, 5,8%, și în furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, transporturi aeriene, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, industria alimentară, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) și alte activităţi extractive.

Salariul mediu net a crescut în luna noiembrie 2023 și în sectorul bugetar, unde au fost înregistrare creșteri în administrația publică (1,7%), învățământ (0,3%) respectiv sănătate și asistență socială (0,2%), comparativ cu luna precedentă.

Sursă foto: Pixabay

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW