Până când pot fi folosite cardurile de energie. Anunțul Poștei Române
Cei care își plătesc facturile la încălzire folosind cardurile de energie mai pot face acest lucru până la sfârșitul lunii martie, data limită fiind 31 martie 2024, a anunțat Poșta Română.
„Poți folosi cardul de energie până la 31 martie 2024. Plătești cu el facturile la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe”, a informat Poșta Română.
Cardurile de energie reprezintă instrumentul prin intermediul căruia anumite categorii de persoane vulnerabile intră în posesia sprijinului pentru compensarea prețului la energie.
Sprijinul de 1.400 de lei, inclus pe cardul de energie, a fost acordat în două tranșe în valoare de 700 de lei fiecare – prima tranșă începând cu luna februarie 2023, iar cea de-a doua tranșă în luna septembrie 2023.
Cardul de energie poate fi folosit pentru plata facturilor la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe .
Beneficiarii pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.
Plata se poate face la orice subunitate a Poștei Române, la poștașul care sosește la domiciliul beneficiarului, și online, aici.
Comisia Europeană recomandă României să reducă ajutorul pentru energie
În luna mai a anului trecut, una dintre recomandările Comisiei Europene (CE) pentru reducerea deficitului bugetar excesiv al României până în 2024 a fost reducerea măsurilor de sprijin acordate populației și firmelor pentru plata energiei.
4 milioane de români beneficiază de ajutorul guvernamental pentru plata facturilor la energie. Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, de la începutul programului, în luna februarie a anului 2023, şi până în luna mai, peste 2,4 milioane de familii şi-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăţilor efectuate ajungând la 541 de milioane de lei.
Cine beneficiază:
a) Pensionarii în vârstă de peste 60 de ani, inclusiv, ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) Pensionarii de invaliditate, ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) Persoanele cu handicap grav, accentuat, sau mediu, ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
d) Familiile cu alocație de susținere;
e) Familiile/persoanele cu ajutor social.
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.
Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.
Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).
Foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă
Comentarii