Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Secretarul de stat american Antony Blinken, vizită în Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Israel, în încercarea de a evita extinderea războiului din Orientul Mijlociu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va purta discuții în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită înainte de a se deplasa către Israel. Acest demers vine în urma avertismentelor emise de Blinken, conform cărora conflictul din Gaza ar putea să se extindă în întreaga regiune în absența unor eforturi de pace coordonate. În paralel, Israelul a declarat că va continua lupta până când organizația Hamas va fi eliminată, relatează Reuters.

Antony Blinken a fost în Iordania și Qatar duminică în cadrul unei inițiative diplomatice de cinci zile în Orientul Mijlociu, încercând să prevină escaladarea conflictului și să evite un război mai amplu în regiune. Planifică să viziteze și Cisiordania și Egipt în cursul acestei săptămâni.

„Acesta este un moment de tensiune profundă pentru regiune. Este un conflict care ar putea cu uşurinţă să se metastazeze, provocând şi mai multă insecuritate şi suferinţă”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă la Doha, înainte de a se îndrepta spre Abu Dhabi.

Blinken a afirmat că va transmite oficialilor israelieni că este esențial să întreprindă măsuri suplimentare pentru a preveni pierderile de vieți civile în Gaza. El a subliniat importanța permiterii civililor palestinieni să se întoarcă acasă și să nu fie forțați să părăsească Gaza.

În timpul întâlnirii, Regele Abdullah al Iordaniei l-a îndemnat pe Blinken să folosească influența Washingtonului asupra Israelului pentru a exercita presiuni în favoarea unei încetări imediate a ostilităților și a avertizat cu privire la „repercusiunile catastrofale” ale continuării campaniei militare israeliene. În ciuda acestor apeluri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că va continua lupta.

„Războiul nu trebuie oprit până când nu vom atinge toate obiectivele: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noştri şi asigurarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel”, a declarat el la începutul unei şedinţe săptămânale a cabinetului, duminică. „Le spun acest lucru atât duşmanilor noştri, cât şi prietenilor noştri”.

În ciuda îngrijorărilor la nivel mondial legate de pierderile de vieți și distrugerile din Gaza, opinia publică israeliană susține în continuare ferm operațiunea care vizează neutralizarea grupării Hamas din Gaza. Cu toate acestea, sprijinul pentru Benjamin Netanyahu a înregistrat o scădere abruptă. Oficialii israelieni afirmă că aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și 240 au fost luate ca ostatici în atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, zi considerată cea mai sângeroasă din istoria țării. Rapoartele despre atrocități apărute ulterior au creat sentimentul că supraviețuirea țării este pusă în pericol. Se estimează că peste 100 de ostatici sunt încă ținuți captive de către Hamas.

foto: Uniunea Europeană

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW