Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Japonia face publice transcrierile comunicaţiilor dinainte de tragedia de pe aeroportul Haneda

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Autoritățile japoneze au anunțat miercuri că avionul de pasageri implicat în coliziunea de marți cu un turbopropulsor al Gărzii de Coastă pe aeroportul Haneda din Tokyo a primit aprobarea de a ateriza. Cu toate acestea, conform transcrierilor conversațiilor cu turnul de control, avionul mai mic nu fusese autorizat să decoleze, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Toate cele 379 de persoane aflate la bordul avionului Airbus A350 al Japan Airlines (JAL) au scăpat miraculos după ce aeronava a fost cuprinsă de flăcări în urma coliziunii cu un turbopropulsor De Havilland Dash-8 al Gărzii de Coastă, în timpul aterizării pe aeroportul Haneda, marți. Din nefericire, cinci dintre cei șase membri ai echipajului avionului Gărzii de Coastă au pierit, în timp ce căpitanul, care a reușit să se elibereze din epavă, a suferit răni grave.

În prezent, poliția din Tokyo desfășoară o anchetă pentru a stabili dacă o posibilă neglijență profesională a contribuit la acest accident, în care au fost înregistrate cinci decese și mai mulți răniți, conform mai multor surse media din Japonia, inclusiv agenția Kyodo și ziarul economic Nikkei. Pentru investigație, poliția a format o unitate specială la aeroport și intenționează să interogheze persoanele implicate, potrivit unui purtător de cuvânt care a evitat să confirme sau infirme existența unei posibile neglijențe.

„Este foarte posibil să fi fost vorba de o eroare umană”, a declarat analistul de aviaţie Hiroyuki Kobayashi, care este fost pilot al companiei JAL. „Accidentele aviatice au loc foarte rar din cauza unei singure probleme, aşa că eu cred că şi de data aceasta au existat două sau trei probleme care au dus la accident”, a adăugat el.

Prin intermediul unui comunicat emis miercuri, JAL a afirmat că aeronava a confirmat și a repetat aprobarea de a ateriza primită de la controlul traficului aerian înainte de a se apropia de pistă și de a ateriza. Evacuarea tuturor pasagerilor și membrii echipajului s-a desfășurat într-un interval de 20 de minute de la impact, însă, cu toate acestea, aeronava a continuat să ardă timp de peste șase ore, conform declarației companiei aeriene.

Avionul Gărzii de Coastă, unul dintre cele şase avioane cu baza pe aeroportul Haneda, trebuia să livreze ajutoare în regiunile afectate de cutremurul de luni, care a avut o magnitudine de 7,5 şi s-a produs la o adâncime de numai 10 kilometri. Deocamdată sunt 73 de morţi confirmaţi, potrivit celui mai recent bilanţ, în timp ce supravieţuitorii se confruntă cu temperaturi scăzute şi perspectiva de ploi abundente.

foto: captură foto

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW