Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a dat undă verde pentru majorarea fondurilor alocate mai multor instituții și ministere, folosindu-se de Fondul de Rezervă

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 18 decembrie 2023 Etichete: , ,

Executivul a dat undă verde, luni, 18 decembrie, pentru majorarea bugetelor multiplelor ministere și instituții importante din țară, printre care se numără Ministerul Transporturilor, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și Secretariatul General al Guvernului.

Guvernul a decis să aprobe o sumă de 7.400.000 de lei din Fondul de rezervă pentru a suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în scopul de a sprijini Clubul Sportiv Rapid București. Motivul acestei decizii a fost lipsa de resurse financiare a clubului pentru a-și onora obligațiile salariale față de sportivi. Astfel, prin intermediul unei hotărâri de Guvern, s-au realocat credite bugetare și credite de angajament către club din suma menționată, parte a Fondului de rezervă bugetară disponibilă pentru anul 2023, potrivit News.ro.

Având în vedere faptul că Clubul Sportiv Rapid Bucureşti nu dispune de fondurile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor salariale ale sportivilor, prin prezentul act normativ se propune alocarea creditelor bugetare si a creditelor de angajament in suma de 7.4 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 pentru Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi redistribuite Clubului Sportiv Rapid Bucureşti , pentru acoperirea parţială a sumelor indisponibile la momentul actual”, se stipulează în actul normativ.

300 de milioane de lei pentru MIPE

Executivul a suplimentat şi bugetului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) cu suma de 3 milioane de lei. Fondurile sunt destinate eliminării blocajului financiar prin imposibilitatea efectuării plăţilor către beneficiari, respectiv pentru acoperirea deficitului de finanţare existent la nivelul autorităţilor de management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guverrn.

Sprijin pentru Departamentul Relații Interetnice

A mai fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul acesta, tot din Fondul de Rezervă bugetară, pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Este vorba despre suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cu suma de 23,6 milioane lei.

Guvernul a decis să direcționeze fonduri către cele 19 organizații reprezentând minoritățile naționale prezente în Parlamentul României și fac parte din Consiliul Minorităților Naționale, potrivit comunicatului oficial. Aceste fonduri sunt destinate finalizării proiectelor în desfășurare, menite să sprijine dezvoltarea culturală a cetățenilor aparținând minorităților naționale din România și să conserve elementele definitorii ale identității lor, cum ar fi limba, tradițiile și patrimoniul cultural. Suma alocată provine din Fondul de rezervă bugetară disponibil pentru Guvern conform bugetului de stat pentru anul 2023, conform proiectului de hotărâre de Guvern.

ÎCCJ, Ministerul Public și Ministerul Justiției, bugete suplimentate

De asemenea, Executivul a destinat fonduri din Fondul de rezervă bugetară pentru a suplimenta bugetele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerului Public și Ministerului Justiției.

Astfel, hotărârea prevede suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „cu suma totală de 767.000 mii lei, din care la capitolul 61.01 ”Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 ”Cheltuieli de personal” cu suma de 639.000 mii lei şi la titlul 59 ”Alte cheltuieli” cu suma de 128.000 mii lei, reprezentând dobânzi legale moratorii şi/sau penalizatoare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023”.

Proiectul de htorâre mai „aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01 ,,Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, cu suma de 333.000 mii lei credite de angajament şi credite bugetare”. Suma este destinată exclusiv plăţii drepturilor salariale restante în anul 2023, aflate în tranşa a cincea de plată, pentru personalul Ministerului Public pentru care procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are calitatea de ordonator principal de credite.

Proiectul aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2023, la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 27.300 mii lei credite de angajament şi credite bugetare şi titlul 59 „Alte cheltuieli” cu suma de 8.700 mii lei credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.

Buget sporit și la capitolul „Ordine publică și siguranță națională”

De asemenea, hotărârea adoptată a autorizat suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pentru anul 2023, în cadrul capitolului 61.01 referitor la „Ordinea publică și siguranța națională”, sub titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice”, cu o sumă de 12.370 mii lei, sub formă de credite de angajament și credite bugetare. Aceste fonduri sunt transferate din Fondul de rezervă bugetară disponibil pentru Guvern conform bugetului de stat pe anul 2023 și sunt destinate Administrației Naționale a Penitenciarelor și Institutului Național de Expertize Criminalistice.

Deciziile de aprobare a suplimentării bugetelor diferitelor ministere și instituții de către Executiv reflectă o preocupare pentru consolidarea și sprijinirea diverselor domenii cheie ale administrației publice în anul 2023. Aceste realocări financiare, provenind din Fondul de Rezervă bugetară, evidențiază eforturile autorităților de a răspunde nevoilor și cerințelor specifice ale diferitelor sectoare, menținând astfel un echilibru și susținând dezvoltarea și funcționarea adecvată a acestora.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW