Ungaria a blocat o finanțare de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina, după ce liderii europeni au ajuns la un acord
Ungaria a blocat un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei din partea Uniunii Europene, la scurt timp după ce s-a convenit asupra începerii negocierilor de aderare, conform informațiilor furnizate de BBC.
„Rezumatul turei de noapte: veto pentru banii suplimentari pentru Ucraina”, a postat premierul ungar Viktor Orban pe reţelele de socializare după discuţiile de la Bruxelles.
Liderii Uniunii Europene au comunicat că discuțiile referitoare la sprijinul acordat Ucrainei vor fi reluate la începutul anului viitor. Ucraina se află într-o situație critică, depinzând crucial de finanțarea din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite, în timp ce se confruntă cu forțele ruse de ocupație.
Orban a declarat suspendarea ajutorului la scurt timp după ce liderii UE au luat decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, acordând totodată statutul de candidat Georgiei. Deși Ungaria s-a opus de mult timp aderării Ucrainei, nu a folosit dreptul de veto pentru a bloca această inițiativă.
Viktor Orban a ieșit din sala de negocieri într-un mod convenit prealabil și constructiv, conform descrierii oficiale, în timp ce ceilalți 26 de lideri au continuat votul. Comentând opoziția lui Orban față de acest ajutor, premierul olandez Mark Rutte a spus:
„Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele săptămâni. Ne-am înţeles cu cele 26 de ţări. Victor Orban, Ungaria, nu au fost încă în măsură să facă acest lucru. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gândim la sfârşitul lunii ianuarie.
De asemenea, Ucraina caută aprobarea pentru un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru apărare din partea SUA, însă această decizie a fost amânată din cauza unor dezacorduri semnificative între parlamentarii democrați și republicani. Ucraina și vecina sa Moldova au solicitat aderarea la Uniunea Europeană după invazia extinsă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Ambele țări au primit statutul de candidat în iunie anul trecut, în timp ce Georgia a fost respinsă la acel moment.
„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte”, a scris Zelenski într-o postare pe X.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a afirmat că este o onoare să împărtășească cu Ucraina drumul către aderarea la Uniunea Europeană.
„Nu am fi fost aici astăzi fără rezistenţa curajoasă a Ucrainei împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a scris ea.
La începutul acestui an, Republica Moldova a acuzat Rusia de încercarea de a prelua controlul la Chișinău. Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională al Casei Albe, a salutat decizia „istorică” a Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, caracterizând-o drept „un pas esențial pentru realizarea aspirațiilor lor euro-atlantice”.
FOTO: Uniunea Europeană
Comentarii