Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Scenariul luat în calcul pentru majorarea salariilor profesorilor. Președintele FSLI: Cu siguranţă va fi un procent mai consistent în ianuarie

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 decembrie 2023

Salariile cadrelor didactice ar urma să fie majorate anul viitor cu 20%, însă în două tranșe, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, relatează Agerpres.

Cu toate că, în timpul grevei profesorilor, au declarat la unison că educația va reprezenta o prioritate, guvernanții și-au uitat repede promisiunile. Legea salarizării, prin care profesorii ar fi urmat să aibă salariile majorate cu 40%, a fost amânată până în anul 2025.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, salariile profesorilor vor fi majorate anul viitor cu 20%, în două tranșe. Prima, ceva mai consistentă, ar urma să fie acordată în luna ianuarie, în timp ce cealaltă ar fi în luna iunie.

Abia în anul 2025, atunci când ar urma să fie acordată o nouă majorare de 20%, profesorii ar ajunge la majorarea promisă, însă mult mai târziu decât s-a stabilit inițial. Între timp, creșterea accelerată a prețurilor le va diminua acestora puterea de cumpărare, iar majorarea de 70% va fi în realitate una mult mai mică.

„În urma discuţiilor de astăzi s-a convenit ca bugetul Ministerului Educaţiei să crească în anul 2024 cu 6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă, ne permite, să putem aborda problema măririi cu 20% a salariilor în anul 2024, în două tranşe, 1 ianuarie şi 1 iunie. Nu vă putem spune procentele, rămâne să calculăm în zilele următoare, să vedem ce rezultă, dar, cu siguranţă va fi un procent mai consistent în ianuarie. (…) Ţinta noastră ca, în final, salarizarea în învăţământ să ajungă la nivelul pe care ni-l dorim. Suntem în grafic acum, cu ceea ce se va întâmpla anul viitor şi în 2025 vom avea o creştere peste cea prognozată în timpul grevei”, a declarat Simion Hăncescu, luni, la plecarea de la negocierile purtate la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu şi miniştrii de linie pe tema salarizării din educaţie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW