Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ONU: Jumătate din populația din Gaza moare de foame

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 12 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) se pregătește să voteze marți o rezoluție care nu are caracter obligatoriu și solicită „încetarea imediată a focului umanitar” în Gaza. Acest apel a rămas nerealizat până acum în cadrul Consiliului de Securitate, care se confruntă cu paralizia în această privință, conform informațiilor transmise de France24, citate de news.ro.

Situația umanitară în Fâșia Gaza, afectată de asediu, se înrăutățește, conform informațiilor furnizate de agențiile umanitare. În același timp, Adunarea Generală a ONU se pregătește să voteze marți pentru o încetare imediată a focului în contextul conflictului de două luni dintre Israel și Hamas. Sute de civili au pierit în atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza de la respingerea prin veto de către SUA, a unei rezoluții a Consiliului de Securitate care solicita încetarea ostilităților.

Statele Unite au folosit dreptul lor de veto vineri pentru a respinge o rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea imediată a focului în conflictul dintre Israel și militanții Hamas din Fâșia Gaza. Acest gest reprezintă cel mai recent semn al impasului în cadrul Consiliului de Securitate, care a avut nevoie de peste o lună pentru a ajunge la o poziție comună în contextul conflictului declanșat între cele două părți. La mijlocul lunii noiembrie, Consiliul de Securitate a solicitat „pauze” umanitare, dar a fost dificil să se ajungă la un acord, cu patru texte respinse anterior.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a emis un avertisment cu privire la posibilitatea unei „prăbușiri complete a ordinii publice” în Fâșia Gaza asediată. Eșecul Consiliului de Securitate de săptămâna trecută a fost condamnat de multe țări și organizații pentru drepturile omului, iar Antonio Guterres a subliniat duminică că autoritatea și credibilitatea Consiliului de Securitate sunt acum „subminate”.

FOTO: Twitter / Antonio Guterres

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW