Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciolacu, după dezastrul la testele PISA: Doamna Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 decembrie 2023

După ce România a înregistrat noi rezultate dezastruoase la testele de evaluare PISA, premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului educației, Ligia Deca, propunerea unor criterii de performanță în învățământ.  

„Vă anunț că în acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investițiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație. Acest lucru am dorit să-l menționez ca să fie clar pentru toată lumea.
Însă, mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ. Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanță. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Așadar, trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

La mai mulți ani de la lansarea celebrului program al președintelui Klaus Iohannis „România educată”, rezultatele în sistemul de educație întârzie să se îmbunătățească. O dovedesc chiar scorurile obținute de elevii din România la testele PISA 2022. Acestea sunt similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură şi ştiinţe. România se clasează pe penultima poziție în rândul țărilor UE participante la această evaluare, înaintea Bulgariei, respectiv pe locul 45 din totalul de 81 de țări și teritorii participante.

Elevii din România au rezultate mai scăzute decât media celor din ţările OCDE şi doar 1% dintre elevii din ţara noastră au performanţe superioare la ştiinţe. În plus, diferenţa între rezultatele obţinute de elevii avantajaţi şi cei dezavantajaţi este mai mare în România faţă de diferenţa medie dintre cele două grupuri în ţările OCDE.

Profesorii, păcăliți de Ciolacu

Cu toate că, în timpul grevei profesorilor, au declarat la unison că educația va reprezenta o prioritate, guvernanții și-au uitat repede promisiunile. Legea salarizării, prin care profesorii ar fi urmat să aibă salariile majorate cu 40%, a fost amânată până în anul 2025.

În schimb, conform unui proiect de ordonanță de urgență, cadrele didactice vor avea salariile majorate cu doar 13%, în contextul în care Banca Națională estimează inflația pentru primul trimestru al anului viitor la 7,7%.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW