Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, declară că Guvernul nu va întârzia implementarea creșterii contribuției la Pilonul II de pensii. Această declarație vine în urma obținerii unui proiect de ordonanță de urgență de către Economedia și G4Media, care sugera amânarea majorării de la 3,75% la 4,25%, inițial planificată pentru 1 ianuarie 2024, cu doi ani.

Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu.

Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție.

Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare.”

Înainte de această declarație, Marcel Boloș afirma pentru HotNews că „nu cred că bugetul de stat poate suporta impactul acestei măsuri”. „Trebuie să finalizăm strategia în primul rând. Coaliția trebuie să ia o decizie cu privire la deficitul bugetar”, a adăugat Boloș pentru jurnaliștii HotNews.

„Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR. Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu. Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II”, se arată în comunicatul APARR.

În cei 15 ani de existență, Pilonul II de pensii a înregistrat peste 8,1 milioane de participanți în septembrie 2023, dintre care doar 4,1 milioane sunt participanți activi. La aceeași dată, valoarea totală a activelor a atins 117,1 miliarde de lei, iar câștigul net din investiții (exclusiv comisioanele) pentru cei implicați în Pilonul II a fost de 30,3 miliarde de lei.

FOTO: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW