Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UDMR a semnalat la Washington încălcări ale drepturilor minorității maghiare în România

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

O delegație a UDMR, condusă de președintele partidului, Kelemen Hunor, s-a întâlnit luni seara cu comunitatea maghiară din SUA la Casa Kossuth din Washington. Această întâlnire a fost organizată de Fundația Maghiară pentru Drepturile Omului din New York și Fundația Kossuth din Washington, D.C. Kelemen Hunor a menționat că „factorii de decizie americani și cei responsabili de elaborarea deciziilor au fost informați cu privire la problemele întâmpinate în domeniul drepturilor minorităților, în special în ceea ce privește restituirea proprietăților bisericești și comunitare”, potrivit Hirado.hu.

Delegația UDMR are intenția să transmită informații referitoare la problemele minorităților naționale maghiare și la situația maghiarilor din România către mai multe instituții și reprezentanți ai legislativului din Washington. Kelemen Hunor a declarat că „factorii de decizie americani şi cei care pregătesc deciziile au fost informaţi cu privire la deficienţele resimţite în domeniul drepturilor minorităţilor, în parte în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor bisericeşti şi comunitare”.

De asemenea, în fața audienței de la Washington, el a afirmat că în România au loc încercări politice repetate de a restrânge drepturile deja obținute de minorități. Prin urmare, liderul maghiar a subliniat necesitatea de a reafirma constant aceste drepturi.

Într-un interviu acordat agenției ungare de presă MTI, președintele UDMR a menționat că scopul vizitei a fost să transmită politicienilor americani mesajul că în România, aflată la periferia Uniunii Europene și NATO, relația dintre majoritate și minoritate nu este doar o problemă legată de drepturile omului, ci și o chestiune crucială în cadrul politicii de securitate.

Actuala administrație americană înțelege mult mai bine aspectele politicii de securitate decât dacă ar fi vorba doar de drepturi ale omului abstracte, a subliniat Hunor Kelemen. El a exprimat încrederea în capacitatea SUA de a exercita presiuni asupra României în privința problemelor minorităților, bazându-se pe faptul că Bucureștiul de obicei ascultă mesajele venite din capitala americană.

De asemenea, a evidențiat că opinia publică actuală nu susține extinderea drepturilor minorităților și că oportunitățile de sprijin pentru aceste drepturi au scăzut în urma războiului din Ucraina.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW