Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alina Gorghiu: Fugarii vor fi mai aspru pedepsiți. „Legea fugarilor” a intrat în dezbatere în Camera Deputaților

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 27 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Proiectul legislativ care introduce sancțiuni suplimentare pentru indivizii condamnați care fug din țară pentru a evita detenția ar urma să fie adoptat miercuri de către deputați. „Dispozițiile legii vor fi aplicate atât persoanei condamnate în fugă, Cherecheș, cât și oricărui alt evadat care, într-un interval de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, conform circumstanțelor, nu se va prezența la autoritățile competente pentru a începe executarea pedepsei”, a precizat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Guvernul a depus un proiect de lege, care introduce schimbări în Codul penal, înregistrat în procedură de urgență în Parlament și aprobat de Senat pe 23 octombrie. Luni, 27 noiembrie, proiectul a fost supus dezbaterii în Camera Deputaților, organismul decisiv în privința acestei legi, și urmează să fie supus la vot miercuri în plen.

“Fugarii vor fi mai aspru pedepsiți!

Astăzi a fost dezbătut de Camera Deputaților, cameră decizională, proiectul de lege privind evadarea, inițiat de Ministerul Justiției. După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată celei de evadare.

O lege bună, necesară, susținută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnați găsesc diferite tertipuri pentru a nu-și executa pedepsele în penitenciarele din România.
E frustrant să vezi cum unii încercă să scape de pedeapsă dată de o instanță din țară.

Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheș. Pentru că mulți m-ați întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheș, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei.

Ca ministră a justiției, rămân preocupată de tema fugarilor și, în limita atribuțiilor, voi depune toate eforturile pentru a-i aduce înapoi în România.
Îmi doresc ca toate instituțiile statului să se implice, în limita competențelor legale, în acest efort.
Cooperarea judiciară internațională în materie penală este esențială în activitatea Ministerului Justiției, mai ales în procedurile de extrădare/executare a mandatelor europene de arestare.”, transmite Alina Gorghiu.

În ultimii ani, mai mulți români condamnați definitiv pentru fapte de corupție au ales să scape de închisoare, plecând în statele cu o legislație mai permisivă. Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, fostul acționar al clubului Dinamo, Dragoș Săvulescu, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene și Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, sunt doar câțiva dintre infractorii care se sustrag de pușcărie în Italia.

FOTO: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW